Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

S&P повиши кредитния рейтинг на Испания с една степен до ВВВ+

Standard-and-Poor_0Международната агенция Standard & Poor’s (S&P) повиши кредитния рейтинг на Испания с една степен от ВВВ до ВВВ+, предава CNBC. Компанията посочва, че подобряващата се икономика ще донесе ползи за публичните финанси, и приветства реформите на трудовия пазар.

При предходното преразглеждане, което бе през май 2014 г., S&P също покачи рейтинга на иберийската страна.

„Подобрението отразява нашето виждане относно силното, балансирано икономическо представяне на Испания през последните четири години, което носи ползи за публичните финанси“, гласи становището на международната компания.

От S&P очакват среден реален икономически растеж от 2,7% в периода 2015-2017 г. Правителството прогнозира ръст от 3,3% за тази година след дълбокия икономически срив, започнал през 2008 г. след спукването на имотния балон и който избледнява от края на 2013 г. насам.

Сривът на имотния пазар остави десетки хиляди нискоквалифицирани работници без работа, което доведе до ръст на безработицата в Испания до близо 27%.

За да възстанови пострадалата икономика, да рестартира пазара на труда и възвърне доверието сред инвеститорите, след като страната взе спасителна помощ, правителството извърши серия структурни реформи.

Въпреки че според рейтинговата агенция някои от ключовите двигатели на испанския растеж, измежду които по-ниските данъци, цени на петрола и курс на еврото, могат да избледнеят, резултатите от правителствените реформи ще подкрепят растежа.

Миналата година властите в Мадрид намалиха един от най-големите бюджетни дефицити сред страните членки на еврозоната от около 11% от брутния вътрешен продукт до 5,7%. Въпреки това публичният дълг нарасна до близо 100% от БВП.

От S&P предупреждават, че е нужно по-рязко бюджетно затягане, за да бъде постигната целта за бюджетен дефицит в размер на 0,3% от БВП до 2018 г.

Като потенциални рискове рейтинговата агенция посочва способността на бъдещите правителства да продължат с реформите, вероятността за наличието на фрагментирана политическа среда след парламентарните избори и опитите на североизточния регион Каталуния да обяви независимост.

„Едно от основните ни допускания гласи, че напрежението между централното правителство и регионалните власти постепенно ще отшуми и че регионът на Каталуния ще остане част от Испания“, посочват от S&P.

Отделянето на Каталуния би изкривило данните за Испания, които се използват при определяне на кредитната оценка, измежду които са показатели като среден размер на БВП, падащ се на глава от населението, външните сметки, бюджетната позиция на страната и нейната кредитоспособност.

По статията работи: Свилен Колев / Инвестор

Коментарите са затворени.