Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Las Fallas – най-страхотния фестивал във Валенсия, Испания!

5Валенсия! Град-приказка! На 16 март 2013 г. пропътувах цяла Европа през Сърбия, Хърватия, Словения, Италия, Франция и Испания, за да видя най-страхотния фестивал на града- Las Fallas! Пристигнах през нощта на 17 срещу 18 март. Градът ме посрещна с весела глъч и гърмежи. Дори и през нощта хората не спяха. Посрещна ме братовчед ми, който от години работеше във Валенсия. На другия ден по обяд излязох с братовчед ми, жена му и детето им да разгледаме фестивала. Още от сутринта градът ни събуди с гърмежи. Преди да опиша атмосферата в града, накратко ще представя тук историята на фестивала.
45Фаите (на испански: Las Fallas) са официален празник в област Валенсия, Испания. Провеждат се ежегодно от 14 до 19 март във Валенсия, Аликанте, Кастейон и мнозинството от по-малките градове и села в Област Валенсия (Испания). Смята се че произхода на този празник е средновековната традиция през пролетта да се изнасят на улиците и изгарят всички стари мебели, вещи и дюшеци от сено, ползвани през есента и зимата. В средата на 19 в.,общината във Валенсия взима решение да забрани традиционните палежи на стари мебели и вещи по улиците, като задължава гражданите да ги изнасят извън града. В началото на 20 век, Общината решава да възроди традицията, но видоизменена-палежите могат да се провеждат, но само ако купчините боклуци добият приемлив и неокаян вид.
39Наместо обичайните стари и мръсни предмети, дюшеци и мебели, по улиците изникват странни фигури, направени от същите материали. Това са и първите Фаи. Днес Фаите са се превърнали в изцяло туристическа атракция, произведения на изкуството, привличаща милиони туристи всяка година. За 2008 година за създаването на гигантските фигури са отишли близо 9,7 милиона евро само за провинция Валенсия (или около 30 милиона евро за цялата област Валенсия)], като фаята-победител за пета поредна година е фаята на квартал „Ноу Кампанар“, струвала за 2008 г. 900 000 евро.

19Всички фаи, по традиция се изгарят точно в полунощ на 19 срещу 20 Март, като Фаята-победител получава привилегията да бъде изгорена 1 час по-късно (в 1 часа след полунощ). Любопитен факт е че всяка година, една от малките фаи получава от файерското жури специална награда — правото да не бъде изгорена и се съхранява в Музея на Фаите във Валенсия.

20Фаите са единственото време през годината, в което са разрешени пиратките — всеки гърми с каквото може и колкото може. 5 дни много музика (безспирни духови оркестри обикалят всички квартали на градовете в областта от 8:00 сутринта до 12 вечерта), танци, цветя, състезания — за най-оригинална Фая, най-впечатляващо пиротехническо шоу (на испански: mascleta), най-ефектна заря и т.н., туристи и разбира се паеля.
18Утрото в града ме посрещна с миризми на цветя, барут и разбира се, традиционното валенсианско ястие – паеля! Улиците бяха претъпкани с хора, търговци предлагаха своите стоки, тесни улици бяха задръстени от хора, които консумираха на поразия кафе, паеля и шоколадови чудесии. По булевардите жени, облечени в традиционните си носии, наречени Фаи и мъже също в традиционни носии правиха пищни шествия.

21Повечето носеха със себе си малки дечица, също с такива носии. Позаинтересувах се за тях и разбрах, че всеки мъж и жена сами си шият дрехите, които са на цена около 2000 Евро, обувките им са около стотина Евро, отделно всеки плаща около 700 – 800 Евро за участие. Тъй като е празник, по улиците хората консумират здраво храна и правят много боклук. Духови оркестри, песни и танци…

Някои от красивите момичета с традиционните носии с удоволствие ми позираха. На площадите може да видите огромни кукли до 10 метра височина. Същата вечер на 18 март с братовчед ми отидохме в един парк, където в 12 часа през нощта ще бъдем свидетели на най-зрелищната заря, която някога съм виждал!

29Площадът бе пълен с народ, не виждах края! Всеки с трепет очакваше това шоу. Уличните светлини угаснаха и се чуваха възторжени възгласи и ръкопляскания. Започна зарята! Вулкан от светлини, форми и ефекти! С най-пищни фойерверки, които можете да си представите. Тя продължи около двайсетина минути. Най-зрелищното беше финала на зарята. Испанците са много изобретателни в това отношение. За да подсилят ефекта на зарята, пускат бомби, предизвикващи леко земетресение и усещаш как ударната вълна те удря в гърдите! Това беше върха!

33На следващата вечер излязохме с братовчед ми да разгледаме града и неща, които сме пропуснали миналата нощ. Видяхме цели улици, пищно украсени с най- разноцветни светлини. Буквално, ако човек застане под тях, има чувството, че е в катедрала! На един площад през деня видях нещо интересно, а със сигурност и атракцията на фестивала- огромна фигура на Дева Мария, цялата облечена със цветя! По традиция всяка Фая хвърля букет от карамфили, а мъжете ги нареждат по скелето на Девата. Така в края на краищата се получава тази красива фигура. Да не говорим, че целия площад ухаеше страхотно на цветя! Това наистина е уникално! Не видях никъде по света такова нещо.

26А сега и гвоздеят на фестивала – изгарянето на куклите! Това е една традиция, както описах по горе. За късмет успяхме с братовчед ми да бъдем на първия ред, откъде ще можем да наблюдаваме отблизо зрелището. Около куклите вече се наредиха пожарникари, които бдят да охлаждат осветлението около куклите с вода. Духов оркестър обикаля около куклите няколко пъти, като изпълняват с ентусиазъм испански народни песни. Накрая всички се отдръпват. Една жена с традиционна носия се приближава до фитила, откъде ще тръгне огъня по куклите и го дръпва! Пламва бенгалски огън, който с трясък щурмуваше куклите! Лека-полека огънят се разрастна, тогава пожарникарите пуснаха в ход маркучите, защото усещахме как ставаше горещо. Даже един ни поокъпа малко. Пожарът бе придружен и от много фойерверки, което правеше преживяването неописуемо! Когато изгорят куклите на един площад, хората се придвижват към следващите и така цяла нощ, докато изгорят всички кукли.
55Останах очарован от този красив град и този неповторим фестивал. Прибрах се в България щастлив и с хубави спомени.

Клип със зарята: http://www.youtube.com/watch?v=Md2xSIQN2yQ

Клип с огненото шоу в сърцето на Валенсия (изгарянето на куклите):
Част 1:  http://www.youtube.com/watch?v=ryHcGdtR4gA&feature=youtu.be

Част 2:  http://www.youtube.com/watch?v=Y01KRL3tybs&feature=youtu.be

Клип със светлинно шоу: http://www.youtube.com/watch?v=stdTDiR3WPM

 

 

lasfallas

Автор: Александър Филипов

Източник: http://renaissanceart-ahf.blogspot.com.es/

 

 

Коментарите са затворени.