Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Google News спира да работи в Испания заради нов закон

zx450y250_2436249Фотограф: Stephen Hird

Reuters

“Google обяви, че прекратява работата на услугата си Google News в Испания. Решението влиза в сила от 15 декември т.г. и е следствие на новоприет закон от испанското правителство.

Законът практически задължава Google да плаща на испанските сайтове и медии за това, че показва части от техните публикации в Google News. Ако услугата дори представя само заглавието на новината, това отново би било достатъчно, за да провокира плащане.

“Тъй като Google News не изкарва пари (в този сайт няма реклами), за нас не е икономически целесъобразно да предлагаме услугата, ако трябва да плащаме”, коментира говорител на Google.

Новият закон влиза в сила от 1 януари 2015 г. Промяната не засяга традиционната версия на търсачката, където новините ще се показват смесено с останалите резултати.

Допълнителен резултат от закона е, че линкове към испански публикации, сайтове и медии няма да се появяват и в нито една друга версия на Google News. Според испанското правителство законът е необходим, за да се предпазят местните културни и креативни индустрии от евентуални загуби в резултат на увеличаващата се популярност на дигиталните технологии.

Подобен закон има и в Германия. Там обаче той дава възможност на медиите да подпишат декларация, че се отказват от правото си да събират такса от Google за използването на линкове към публикациите им. В Испания такава опция няма.

Наскоро германският консорциум VG Media дори обяви, че Google News е важна услуга, тъй като от нея идва много трафик към сайтовете на медиите. След като законът влезе в сила, Google съкрати значително информацията, която показва в Google News. Това е довело до рязък спад в трафика към сайтовете и VG Media поиска да се върне старият формат на Google News.

Източник: Дневник.бг

Коментарите са затворени.