Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

9 фалирали магистрали в Испания може да вдигнат дефицита на страната

images (3)Испанското правителство работи срещу часовника, за да се споразумее със строители за продължение на спасителна сделка за милиарди евро за девет фалирали автомагистрали, които може пряко да повлияят негативно на дефицита на страната, съобщи Reuters.

Преговорите, които се водят от месеци, бяха изоставени в края на миналата година, но сега отново са възстановени с надеждата за намиране на решение преди първите процедури за ликвидации на компании да започнат след месец.

Преговорите са фокусирани сега върху създаването на държавна холдингова компания, която да управлява магистралите с минимално въздействие върху държавната хазна.

Размерът на общия дълг за деветте магистрали е 5.1 милиарда евро.

Съгласно испанското законодателство, когато частна магистрала фалира, държавата трябва да изплати на собствениците стойността на земята и строителството.

Движението по деветте магистрали, които в повечето случаи свързват Мадрид с други градове, е намаляло по време на рецесията. Има много безплатни пътища покрай тези магистрали, които испанците са избирали за да пътуват.

Вариант, който се разглежда сега е 100% създаване на изцяло държавна фирма, която ще поеме дълга и ще го добави към националния дълг, който вече се очаква да удари рекорден връх от около 100% от икономическото производство на страната през тази година.

Испания отчаяно се опитва да запази бюджетния си дефицит около 65 милиарда евро, спазвайки стриктните условия на ЕС.

Почти всички испански строителни компании – Ferrovial, OHL, Abertis, FCC and ACS – са създали джойнт венчър предприятия по време на строителния бум в Испания, за да спечелят концесии от правителството за строеж на магистралите, които са около една пета от платената пътна мрежа в страната.

Ако правителството се откаже от спасяването на магистралите, строителните фирми могат да започнат съдебно производство срещу държавата, което отново ще се отрази на дефицита.

Според правителствен източник, ако магистралите фалират, това ще струва на правителството не повече от 3 милиарда евро. /Дир

 

Коментарите са затворени.