Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

7 юли – Европейският ден на шоколада – На тази дата през 1550 г. е доставена първата партида какаови зърна от Южна Америка в Испания

imagesНа тази дата през 1550 г. е доставена първата партида какаови зърна от Южна Америка в Испания. А първото шоколадено блокче е направено едва преди 172 години от англичанина Джон Кадбъри.

“Храна на боговете”  така наричали ацтеките какаовите зърна, без които днес шоколатиерницата на Ради Стамболов не може. Познания, страст, артистичност и непрекъснати експерименти – това е рецептата на шеф Стамболов за превръщането на какаото в черен шоколад, полиран до блясък. Не забравяйте обаче, че нежното изкушение е полезно в малки количества.

0707_chocolade-Radi-200x200Ради Стамболов – шоколатиер и шеф-готвач: 50 грама е допустимата норма на ден висококачествен шоколад, който е полезен. Във Франция след сърдечна операция дават малко червено вино да се пие, също така в момента дават и парченце блокче шоколад. Той има много силна антиоксидантна способност, съответно разширява кръвоносните съдове, повишава серотонина, човек започва да се чувства щастлив.

Още маите са свързвали какаовите зърна с плодородието. Твърди се също, че Казанова целенасочено е консумирал шоколад. За това и до днес някой народи възприемат  какаовите блокчета, като афродизиак. И въпреки, че учените продължават да оспорват това твърдение факт е, че той понижава нивата на лошия холестерол. За да задоволят и най-нестандартните желания, шоколадиерите вече предлагат шоколад с екстракт от люти чушки, черен хайвер, синьо сирене, розово масло, риба тон и дори уасаби.

0707_chocolade-sashoАпостол Варадинов – младши шоколатиер: Жените харесват по-разнообразни вкусове, имаме бонбон с балсамова редукция, уникален бонбон и жените го харесват. Докато мъжете харесват лешници, бял шоколад, млечен естествено.

Независимо от вкусовете статистиката е безапелационна – всеки от нас изяжда през живота си средно по 10 000 шоколадови блокчета. И въпреки, че нарасналото търсене повишава цената, през изминалата 2013 г. светът за първи път успя да изконсумира 4 милиона тона какао. Това е с 32 процента повече, отколкото се изяждаше преди 10 години. /Източник: bnt.bg

Коментарите са затворени.