Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

2 милиона евро глоба за българи постанови съд във Валенсия

descarga (1)Български съпрузи бяха осъдени в Испания на по 6 години и 1 ден затвор и глоби по 1 милион евро за трафик на 29 килограма хероин. С решение на Окръжния съд в  двамата ще излежат присъдите си у нас. „И двете решения са изцяло потвърдени от Апелативния съд в Бургас”, съобщиха сливенски магистрати.

Наказанията за Нели Р. и Иван Й., и двамата от Сливен, както и за други трафиканти, сред които още един българин, са били постановени от съда във Валенсия през 2010 година.

Всички те са отговаряли за „престъпление против общественото здравеопазване и трафик на вещества, които причиняват тежки увреждания на здравето в големи количества”, както гласи текстът в Наказателния кодекс на Испания. В мотивите си съдът във Валенсия описва Нели и Иван като хора без ръководни или решаващи функции в наркотрафика.

Хероинът е оценен на близо 1 млн. евро. Версията на двамата съпрузи е, че през 2009 година заминали за Испания на семейно пътуване. Там случайно се запознали със свой сънародник. Разменили си телефоните и вечеряли веднъж заедно. Нямали нищо общо с канала за хероин, чийто действителен организатор бил другият българин в съучастие с испанци.

Окръжният съд в Сливен е приспаднал от присъдите на двамата близо година и половина – времето, през които българите са били зад решетките в Испания, а след това под „домашен арест” в България. Остатъкът от наказанията си те трябва да изтърпят при първоначален строг режим в затворнически общежития от закрит тип. Нели и Иван са поискали по-лек режим, но сливенският и бургаският съд отказали, въпреки че двамата имат дете на по-малко от година.

Българските магистрати не са променили и солената глоба от общо 2 млн. евро. Именно тя е най-големият проблем за семейството от Сливен. Доскоро повечето българи, осъдени за трафик на дрога в Испания, се спасяваха от плащането на големите суми, като идваха да излежават присъдите си у нас. Причината бе, че при трансферирането им българските съдии намаляваха глобите, тъй като в нашия закон не съществуват санкции за милиони. Така сервитьор от Слънчев бряг, хванат в Испания с 2112 кг кокаин на стойност 55 млн. евро и осъден за 224 млн. евро, спечели, като дойде да лежи 9-годишната си присъда в България, защото глобата му беше намалена на 300 000 лева.

Нели и съпругът й обаче нямат шанс да отърват плащането на милионите. Само преди месец Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение, което задължава магистратите да не променят глобите, наложени на българи в държави от ЕС. Могат да се намалят само годините затвор, ако са повече от предвидените в нашия закон. Но в случая 6 години лишаване от свобода дори е под минимума от 10 години затвор по българския Наказателен кодекс за трафик на дрога. /Източник: Нова дума

Коментарите са затворени.