Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Шистовата революция може да застигне и Испания

imagesИберийската страна притежава солидни запаси на природен газ, които биха могли да я извадят от тежката криза.

Закъсалата в последните няколко години испанска икономика може да се пребори с всичките си проблеми в скоро време, показа доклад на консултантската компания Deloitte.

Иберийската страна притежава солидни запаси на природен газ, включително и такъв, добиван от шисти, които биха могли да отворят оценявана на около 44 млрд. евро промишленост, пише CNBC.

“Проучването и производството на петрол и газ в Испания ще имат значително влияние върху националната икономика по отношение на брутния вътрешен продукт, заетостта и на търговския баланс”, отчетоха анализаторите от Deloitte в своя доклад за четвъртата по големи икономика в еврозоната.

Също както други периферни икономики от еврозоната, като Гърция и Ирландия, и Испания бе тежко засегната от кризата с държавните задължения в региона. Въпреки че степента на свиване на испанската икономика се забави през 2013 г., безработицата продължава да се увеличава, достигайки рекордните 26,4 на сто.

Проучването и добива на природен газ в Испания, залежите на който достигат около 2,05 трлн. кубически метра, може да създадат до 755 000 нови работни места до 2033 г. според Deloitte. Това би се равнявало на 4,7 на сто от текущата национална заетост.

Прогнозата се основава на годишно производство на петрол и газ в размер на съответно 2 млрд. барела и 2,5 млрд. кубически метра.

Анализ на индустриалната група Shale Gas Europe пък показва, че 80% от запасите от природен газ в Испания са открити в шистови скали. Повечето проучвателни проекти в момента са разположени северната част на страната – Алава, Бургос и Кантабрия.

“Използвайки значителните си резерви, Испания може да поддържа икономиката си в момент, когато страната се бори с проблемния дълг и е принудена да предприема мерки за строги икономии”, посочиха от Shale Gas Europe в своя уебсайт.

Разработването на находищата може също така да помогне на иберийската страна да стане по-енергийно независима. В момента Испания внася около 99% от използвания петрол и газ.

По статията работи: Димитър Вучев /Инвестор/

Коментарите са затворени.