Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Честване на Деня на народните будители във Валенсия

10458628_762272757153701_628774649016126678_nПо инициативата на Асоциация на българката, Валенсия и със съдействието на Генералното консулство тържествено бе отбелязан Денят на народните будители от българите във Валенсианска област, изразявайки почита си към паметта на предците ни будители – книжовници, светци, мъченици, герои от славното ни минало, на десетките български просветни дейци и революционери, издигнали българското самосъзнание и превърнали България в държава на духа.

По повод на празника бе организирана прожекция на художествено- документалния филм „Ботев – от Голготата към свободата” в Музея на историята на Валенсия, който направи още по- вълнуващо тазгодишното отбелязване на Деня на народните будители.

Събитието събра ученици от двете училища във Валенсия и училищата в Торент и в Алзира, както и множество българи от Валенсия и близките  селищата.

Филмът показва малко познати моменти от похода на „небесната чета” и от личността на войводата Христо Ботев. Сюжетът на лентата, създадена от 23-годишният студент Искрен Красимиров, режисьор и продуцент, проследява пътешествието на един учител и шест негови ученици, отправили се по пътя на Ботевата чета, но не от брега на Дунав към Балкана, а обратно – от връх Вола към Козлодуй, за да търсят причините за гибелта на войводата. Младежите задават много въпроси, най-важният от които за тях е: „Можеше ли войводата да бъде спасен?”.

Във филма се разкрива голямата победа на Ботевата чета под Околчица, но където дава една жертва – своя войвода, който пада убит при неизяснени обстоятелства, когато боят вече е спрял. Филмът представя Христо Ботев като обикновен човек, а не като икона и легенда, и води зрителя, към убеждението, че „Ботев е съвсем постижима мечта и че младите хора днес могат да се стремят и да бъдат като него”. През своя творчески и житейски път Ботев се превръща в един от пламенните будители, които очертават стратегическите и тактическите цели на революционната борба на българския народ.

Воден от силния си стремеж да извиси своя род до не примирението, Христо Ботев жертва себе си, като със смъртта си осветява Възкресението на един народ, унижаван и обезличаван от векове. Вестител на нова, ренесансова вяра – вярата в могъщата съзидателна сила на Човешкия дух, Ботев изнася кръста на свято страдание на нашата българската Голгота.

След прожекцията се проведе среща- разговор със създателите на филма: Искрен Красимиров, Филип Филипов, изпълнител на ролята на Ботев, и Росица Кузманова, директор на мемориалния комплекс „Ботев Път“, гр. Враца, консултант на филма. Всеки един от тях разказа интересни случки по време на създаване на филма. Голям принос при заснемането на боевете под връх Вола има видинската група за исторически възстановки на патриотичен клуб „Бдинци”, който е изработил и облеклото на войводата. Създателят на филма разказа и представи кратък видео материал за обиколката на филма в над 60 училища в България, с подкрепата на Министерството на образованието и науката и няколко общини.

Бяха изказани благодарствени думи от председателката на българската асоциация, генералния консул и присъстващите българи.

mfa.bg

Коментарите са затворени.