Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Централната банка на Испания очакват стабилен ръст на БВП в края на годината

Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000230672-article3

Икономиката на Испания по всяка вероятност е запазила темпа си на растеж през последното тримесечие, подкрепена от активно създаване на работни места, смята централната банка на страната, цитирана от Bloomberg.

Според институцията БВП ще запише ръст от 0,7% на тримесечна база през периода октомври – декември, каквото беше повишението и предходното тримесечие. Възстановяването продължава да е насърчено от вътрешното потребление, което от своя страна се дължи на по-голяма заетост и благоприятни условия за финансиране на домакинствата. Корпоративните инвестиции също показват сигнали на подновена динамика, след като изгубиха инерция през предишното тримесечие, посочва регулаторът.

Прегледът на икономическата ситуация на централната банка излезе в сряда и следва серия макроикономически данни, които се оказаха по-добри от очакваното. Сред тях бяха индексите за представянето на услугите и на производствения сектор.

Bloomberg посочва, че премиерът Мариано Рахой търси междупартийно споразумение за одобрението на бюджет 2017. Социалистите, традиционният опонент на консерваторите на Рахой, засега отказаха да подкрепят плановете на правителството. Все пак двете партии успяха да се споразумеят за серия мерки, включително повишение на минималната работна заплата, и това се счита за прелюдия към одобрение на бюджета.

В интервю от вторник министърът на икономиката Луис де Гиндос прогнозира, че бюджетът може да бъде одобрен преди лятото. Международният валутен фонд (МВФ) призова Испания да продължава да въвежда реформи, за да се справи с безработицата, както и да обмисли промени в ДДС. Централната банка на Испания очаква тази година икономиката да нарасне с 3,2 на сто, а през 2017 г. – с 2,5 на сто.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова
ИНВЕСТОР

Коментарите са затворени.