Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Цените на жилищата в Испания отбелязват първи годишен ръст от 2007 г.

descargaЦените на жилищата в Испания са нараснали с 1% през миналата година в национален мащаб. Това показват актуалните данни на компанията за имоти Tinsa, цитирана от онлайн изданието propertywire.com.

Това е първият годишен ръст на цените от 2007 г. насам, сочат още данните. Ръстът като цяло е продиктуван от увеличението на цените в Каталуния, региона около Мадрид и на Балеарските острови.

Най-силен ръст на цените на имотите в Испания през миналата година е отчетен в Каталуния – 5,3%, следвана от Мадрид – 3,3%, и Балеарските острови – 2,7%.

Не във всички райони на Испания обаче пазарът на имоти е на пътя на възстановяването. В Навара например е отчетен спад на цените от 8,5%, а в Мурсия – от 4,3%.

“Пазарът е изключително разнороден и се развива с различна скорост в зависимост от района.Цените се покачват в някои области, но все още продължават да намаляват в други”, посочва се в доклада на компанията.

В голяма част от провинциите обаче цените са отбелязали увеличение през последните три месеца на 2015 г. спрямо същия период на миналата година. Затова компанията очаква през тази година пазарът да продължи да се стабилизира и да преодолява регионалните различия. Резки ръстове са малко вероятни, според експертите.

Други компании за имоти отчитат и по-силни ръстове на цените на жилищата в Испания, особено на новите жилища – от порядъка на 3-4% в национален мащаб и над 6 на сто за региона на столицата Мадрид.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова / Инвестор.бг

Коментарите са затворени.