Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Фелипе VI обеща нова Испания

SPAIN-POLITICS-ROYALS-KINGВ деня, в който Испания изхвърча от световното по футбол, тя остави в историята и 39-годишното царуване на Хуан Карлос. Вчера страната се сдоби с нов, млад владетел. Крал Фелипе VI призова за “нова Испания”, след като парламентът го обяви за държавен глава.

В двореца “Сарсуела” в Мадрид той получи кралския пояс от червена коприна от ръцете на баща си, абдикиралия монарх Хуан Карлос. С получаването на пояса Фелипе стана главнокомандващ на въоръжените сили. На церемонията присъства цялото кралско семейство с изключение на по-малката сестра на новия крал – инфантата Кристина. Заедно с мъжа си Иняки Ундаргарин тя е замесена в скандал за корупция, който разтърси монархията.

Испанският престолонаследник стана крал точно в полунощ завчера, след като актът на абдикацията на Хуан Карлос влезе в сила. Сред 170 гости, присъствали на подписването му, бе и Симеон Сакскобургготски – близък приятел на отреклия се от трона монарх.

Церемониите по предаването на короната между баща и син бяха максимално скромни заради икономическата криза в страната. Затова и заклеването на Фелипе VI приличаше повече на прокламация, отколкото на коронация.

“Ще откриете в мен лоялен държавен глава, готов да слуша и да разбира, да предупреждава и да съветва и през цялото време да защитава обществения интерес”, каза в парламента новият владетел, който се закле в конституцията.

Фелипе отдаде почит на баща си, като подчерта неговата роля в помиряването на испанците след диктатурата на Франко. Хуан Карлос обаче отсъстваше от парламента. Чуждестранни лидери и короновани глави също не бяха поканени.

После новият крал прие парада на всички родове войски и заедно с кралица Летисия премина с открит ролс-ройс през Мадрид. Двамата се появиха да приветстват поданиците си от балкона на кралския дворец, а тълпата си изпроси да се целунат. Според някои целувката била по-страстна от сватбената им през 2004 г. По-късно в двореца имаше прием с 2000 гости. (24часа)

Коментарите са затворени.