Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Учени отриха най-старата човешка ДНК в Испания

zx450y250_2196821Учени са открили най-старата човешка ДНК до момента, съобщава в. The New York Times. Откритието се намира в пещерен комплекс в Северна Испания.

Остатъците от ДНК-то се намират във фосил с приблизителна възраст от около 400 хил. години. Възрастта на материята повдига новия въпроси за развитието на човешката еволюция. До сега най-старото човешко ДНК бе на възраст 100 хил. години.

ДНК-то разкрива неочаквана история. Конфигурацията му наподобява тази на т.нар. Денисов човек, който се смята за изчезнал и неизвестен вид хора. Единственото друго ДНК на Денисов човек до момента е открито в Сибир на над 6400 км на изток.

Открити са и разминавания между анатомичните и генетичните белези, които допълнително са изненадали учените, които сега развиват нови теории за еволюцията на рода. Една от тях е, че хората в този регион не са “денисовани” или неандерталци, а всъщност са техни прародители.

“Сега на практика създадохме голяма въпросителна”, казва Матиас Мейър от Института Макс Планк в Лайпциг, който е съавтор на новото проучване. Откритието е направено с най-новите технологии, които са били недостъпни допреди година.

Учените се надяват, че ще успеят да извлекат още ДНК от фосила, както и от други подобни открития. “Трудно е да намерим логика. Имаме усещането, че сме се загубили”, признава Мейър. Събирането на още ДНК ще улесни анализите и ще помогне за намиране на отговорите, допълва той. /Източник: Дневник

Коментарите са затворени.