Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Три партии имат шанс за победа на изборите в Испания

zx450y250_2659235source-apПървите три партии на испанските парламентарни избори на 20 декември ще имат изключително близки резултати, показва последното проучване на общественото мнение, цитирано от “Ройтерс”.

Новата партия “Сиудаданос” (“Гражданите”) настигна традиционните партии и вероятно всички те ще получат по около 22%, показва изследването на агенция Metropolia, поръчано от в. “Ел паис”.

Така “Сиудаданос” ще променят двупартийната система в Испания, която досега бе доминирана от управляващата консервативна Народна партия и социалистите (Partido Socialista Obrero Español – PSOE).

Доскоро се смяташе, че “Гражданите” вероятно ще определят бъдещото правителство, като решат да се коалират с една от големите партии. Сега обаче те могат да постигнат и първото място. Лидерът на “Сиудаданос” е 35-годишният каталунски политик Алберт Ривера, а партията е против обявяването на Каталуня за независима от Испания.

Те се смятат за естествен съюзник на Народната партия на досегашния премиер Мариано Рахой, но Ривера критикува остро управляващата партия заради корупционните скандали, в които са замесени нейни висши членове, и не е ясно ще ѝ даде подкрепата си за евентуална коалиция. Рахой заяви преди седмици, че няма да участва в правителството, освен ако партията му не победи на изборите.

“Сиудаданос” са против обявяването на независимост от Каталуня, също както и другите основни политически сили. Другата нова партия – “Подемос”, която се определя като крайнолява и подкрепя гръцката СИРИЗА, очаква около 17% подкрепа, което ще я прати на четвърто място. Тя заяви, че въпросът за независимостта на Каталуня трябва да се реши с референдум.

В същото време Народната партия и “Подемос” предизвикват противоположни мнения – процентът на хората, които “в никакъв случай” не биха гласували за тях, е много по-голям от тези, които са твърдо против социалистите и “Сиудаданос”,отбелязва в. “Ел паис”. Над 55% от запитаните категорично няма да дадат гласа си за Рахой, а около 33% – за “Подемос”.

http://www.dnevnik.bg/

Коментарите са затворени.