Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Торент – 3 -ти март “Ден на БЪЛГАРИЯ”

11008398_621185874680007_54340727414219527_nПо повод 3-ти март БУ „Христо Ботев“, към Асоциация „Света София от Леванте“, Торент (Валенсия) и тази година се заехме да подготвим тържество за националния празник. Искаше ни се това да не е тържество само за нашата асоциация, а да споделим празника с всички българи, затова го нарекохме “Ден на БЪЛГАРИЯ”.

Легендата за Хан Кубрат и заръката, към синовете му да са заедно, за да са непобедими и националният девиз “Съединението прави силата”, беше тази искра от, която идеята се разгоря като пламък.

Ученици и родители, членове на асоциацията всички се запалиха от тази искричка и се включиха в подготовката, кой с каквото може. Отправихме покани, към български асоциации и училища във Валенсия, Барселона, Аликанте, Бенидорм. Благодарение усилията на всички, ръководени от председателката на нашата асоциация Камелия Любенова, любезното съдействие на кметство Торент в лицето на кметицата Ампаро Фолгадо и съдействието на Генералното Консулство на република България на 01.03.2015г. този “Ден на България”, стана реалност.

В парка с барбекюта La Marxadella, Torrent започнаха да пристигат гости и участници няколко часа преди обявения, с коли, микробуси, автобуси. Участниците бяха на различна възраст, най-малката едва навършила 3 годинки и най- големия- на 67. Общото беше празничното настроение, усмивката и нетърпението да започнем, да дойде и техния ред, за да покажат своята любов, към песента и танца български.

„Горда стара планина…“ запя нашата Криси. „…Мила Родино, ти си земен рай.. “ се включиха гласове от всички страни. Така започна. С добре дошли поздравиха гостите Даниела Костова- директор на училището ни и Росица Станимирова, консул на Република България във Валенсия. Присъстваха консехал на културата Modesto Muñoz и много представители на различните партии, както и от Университета на Валенсия.

С подготвените си стихове, песни и танци дадоха старта нашите ученици, събраха много овации и отстъпиха ред на гостите. БУ „Васил Левски“, към Асоциация „Паисий Хилендарски“, Бенидорм, които рецитираха стихове и представиха своите интересни танци. БУ „Родолюбие“, към асоциация „Бялата лястовица“, Валенсия също бяха подготвили своя програма, а малката Изабел Колева развълнува всички с „Една българска роза“.

От БУ “Христо Ботев”, Торент се представиха с песента „Аз съм българче”, изпълнена от Кристиана Веселинова и за пореден път накара публиката да запее заедно с нея. А когато Орлин Василев и Александра Митева стъпиха на сцената и Алекс изви глас с „Излел е Делю хайдутин“ паркът притихна. Притихна , за да избухне после с „бравоо“ и аплодисменти.

Започнеше ли на сцената някоя песен, задължително пред нея се оформяше хоро. Различните състави и гостите се сливаха в едно- пъстроцветно, вито, сърцато хоро, водено от българският флаг. И така бе до края, дъъълго след като приключи „сценичната“ част на празника.

За дългите маси и софрите, то се подразбира, български празник без тях не бива. Българска скара, баници, барбекюта. Имаше и торта. „Страстните българи“ от Ла Нусия бяха избрали този ден и това място, за да отбележат и отпразнуват своята годишнина от създаването на Асоциацията си. Поднесоха ни един прекрасен концерт. Ей така, спонтанно, просто за радост на душата и сърцата на всички ни.

За един ден това място се превърна в късче от България. Събра българи от различни краища на България, живеещи на различни места в Испания. Сякаш тук си бяха дали среща почти всички фолклорни области на Родината ни, всяка със своите ритми, багри и колорит. Звучаха ритми, стихове, песни, танци. Завързаха се приятелства. Разменяха се мартенички и пожелания. Музиката не спря нито за миг, танците и хората също. Денят вече преваляше, а желаещите този ден да продължи бяха толкова много.

На сбогуване- „Догодина ще дойдем пак, да знаете“, се чуваше и от ляво, и от дясно. Без да се усетим, бяхме поели ангажимента- този ден „Ден на България“ да превърнем в традиция.

Благодарим на всички, които спомогнаха този слънчев ден да се превърне наистина в Празник: неуморните и весели танцьори от „Гергьовден“, Барселона; Oригиналните със своята хореография и костюми „Балканджии“ от Ла Нусия, Аликанте; Асоциация „Бялата лястовица“ и БУ „Родолюбие“; БУ „Васил Левски“, към Асоциация „Паисий Хилендарски“, Бенидорм; Фолклорна формация „Еделвайс“, към Асоциация „Света София от Леванте“, като домакини.

Специални благодарности за съдействието и подкрепата на Генерално консулство на Република България, град Валенсия, Кметство Торент, фирма „Балканика“, “Миграция консулт“, ресторант „Карандила“.

Благодарим на Гражданска инициатива „Имам мартеници за теб и теб и теб“, за мартеничките, защото тази малка червено бяла нишка е всъщност това въже което ни свързва, за да сме заедно, за да сме силни и да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ, където и да се намираме.

В поканата, която отправихме призовахме всички българи да дойдат на нашият “Ден на България”, за да отпразнуваме по български с песни и хора най-българските празници, и така и го направихме благодарение на организацията и мобилизацията на всички участници и присъстващи. Благодарим на всички, които се хванаха на хорото. Докато има кой да го играе ще я има България.

Камелия Любенова / БУ “Христо Ботев”, Torrent/Alzira

Коментарите са затворени.