Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Строителната индустрия в Испания се възстановява заради пиковото търсене на имоти

 Снимка: Getty Images News

0000200941-article3Опустошената от кризата строителна индустрия в Испания вече генерира нови работни места с изключително бързи темпове. Ръстът на доходите на заетите в индустрията обаче ще почака, пише Bloomberg.

В Испания се строяха повече жилища, отколкото във Франция, Германия и Великобритания взети заедно, отбелязва информационната агенция. През второто тримесечие на тази година в строителството са разкрити 32 200 нови работни места, което е пети пореден месец на ръст, показват данните на испанската национална статистическа служба.

Синдикатите обаче се съгласиха да приемат минимален ръст на заплатите в сектора, който е под средния за страната заради дългия „ледников“ период на индустрията и високата безработица.

„При добрите времена получавахме 8-10 евро на час, а сега са 5, ако изобщо си намерим работа. Не сме очаквали спадът да е толкова брутален“, коментира Фернандо Фернандес, 38-годишен бригадир, който е започнал да работи в строителния сектор през 1998 г.

Чуждите инвеситори виждат безброй възможности в Испания, чиято икономика започна плавно да се възстановява от колапса на пазара на имоти. Заради срива на строителния сектор в страната има излишък от 1,4 млн. жилища. Затова и ръстовете в строителството и при продажбите на имоти още не може да се отразят на работната ръка в сектора.

Наскоро американската компания за частен капитал Varde Partners LP купи 25-процентния дял на Banco Popular в строителната компания San Jose Desarollos Inmobiliarios. Инвеститорът планира да увеличи капитала на строителната група с 60 млн. евро, за да финансира строителството на 1 500 нови жилища в страната. Преди това американският гигант Lone Star Funds инвестира 500 млн. евро в парцели за строителство.

Според различни прогнози строителната индустрия в Испания ще се разшири с 3% през тази година след седем поредни години на спад. Основен двигател на този ръст ще са реновациите на жилищни сгради и бизнес имоти. Очаква се ускоряване на ръста през 2016 г., но прогнозите са много различни.

Строителният сектор в Испания даваше работа на над 2,7 млн. души преди срива на пазара, а в момента заетите в индустрията са около 1,1 млн. души. Заплатите в строителството са се понижили с 4,4% за периода 2010-2014 г., показват данни на спестовната банка Funcas.

Според икономисти заплащането в строителния сектор трудно ще достигне отново нивата отпреди кризата. Търсенето на имоти действително ще се засили, но заради наличните запаси темповете на строителство едва ли някога ще достигнат пиковите равнища отпреди седем години. Така за заетите в сектора най-големият риск остава продължителната безработица.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов / Инвестор.бг

Коментарите са затворени.