Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Социалистът Педро Санчес, новият премиер на Испания

0000378124-article246-годишният Педро Санчес от днес поема управлението на Испания.

Той е лидер на социалистите в страната и идва на власт след като Мариано Рахой беше свален днес при вот на недоверие. Консерваторът загуби подкрепа след мащабен процес за корупция, свързан с неговата Народна партия. В късния следобед днес кралят на Испания Фелипе VI подписа указа за назначаването на Санчес.

Новият премиер Санчес е на 46 години, бивш преподавател по икономика. Владее английски и френски и е бил политически съветник на ООН по време на войната в Косово. Социалистът разполага само с 84 депутати и обеща да започне преговори с Каталуния, но не и да разреши референдум за независимост, отбелязва БНТ.

Испания е четвъртата сила в Еврозоната.

Кой е Педро Санчес?

Наричан Красавеца (guapo) в Испания, той бе победен на двете последни изборни надпревари, след това изгонен от партията си, преди да поеме отново ръководството й. С настоящото си качване на премиерския пост спечели последната си партия покер и взе властта в страната, отбелязват международните медии, цитирани от БТА.

Застанал на фронта от обявяването на присъдата срещу Народната партия на премиера Мариано Рахой в един мегапроцес за корупция, бившият 46-годишен професор със сигурност е уверен, че този път най-накрая ще има среща с историята.

“Вашата изолация, господин Рахой, е епитафията на един политически период, вашият, който вече приключи”, каза той вчера в парламента. “Вие сте част от миналото, тази страна е на път да прелисти страницата и Испания трябва да гледа бъдещето без страх”, добави той, облечен в обичайния си безупречен тъмен костюм.

“Санчес е смел политик, но прекомерно внимателен и разсъждава повече в краткосрочен план”, коментира Фернандо Валеспин, политолог от Автономния университет в Мадрид.

Роден на 29 февруари 1972 г. в Мадрид, Санчес израства в заможно семейство с баща предприемач и майка чиновник и следва икономика в испанската столица преди да завърши магистратура по политическа икономия в Свободния университет в Брюксел. Общински съветник в Мадрид от 2004 до 2009 г., той става депутат през 2009 г., след оставката на титуляра на мястото, преди да изживее мълниеносен възход.

Как се случи всичко?

Водачът на испанското консервативно правителство Мариано Рахой, който наскоро бе и в България, беше опетнен от корупционен скандал и днес – свален с гласуване на недоверие в парламента, след като управлява 6 години.

Вотът срещу премиера консерватор беше подкрепен с мнозинство от 180 от общо 350 депутати. Това историческо гласуване превръща Рахой в първия правителствен ръководител, станал жертва на бламиране след възстановяването на испанската демокрация, отбелязва БТА.

 ”Да, възможно е”, заявиха депутатите от радикалната лява партия “Подемос”, радвайки се на падането му, докато партийният водач Пабло Иглесиас прегръщаше Санчес.


Коментарите са затворени.