Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Социалистите в Испания с крачка напред към съставяне на правителство

entrevista-integra-pedro-sanchez_MDSVID20141003_0026_17Социалистическата партия в Испания е готова на споразумение с дясноцентриската политическа формация Ciudadanos, съобщи социалистическият лидер Педро Санчес, цитиран от El Pais. Лидерът на десните – Алберт Ривера, пък ще предложи на своята партия да гласува в подкрепа на Санчес като премиер.

Социалистическата партия е втора след вота, провел се на 20 декември 2015 година, с 90 места в испанския парламент. Ciudadanos са с 40 места.

Социалистите нямат шанс да получат нужното парламентарно мнозинство, за да съставят правителство без подкрепа. Затова и социалистите водят паралелни преговори и с крайнолявата Podemos, която спечели 69 места след последните избори.

Podemos на този етап заявява категорично, че няма да участва в управляваща коалиция със Ciudadanos. От партията обаче съобщиха в началото на седмицата, че не са против социалистите да водят преговори и с двете политически формации.

Една от спънките при преговорите с Podemos обаче може да се окаже желанието на левите референдумът за независимост на Каталуния да се проведе. Срещу това обаче се противопоставя Социалистическата партия в страната. Нещо повече – лидерът й Педро Санчес отказа дори да разговаря със сепаратистки настроените партии в новоизбрания испански парламент за формиране на управляваща коалиция.

Лидерът на Ciudadanos Алберт Ривера коментира, че иска промяна в Конституцията, с която да бъде премахнат депутатският имунитет, деполитизация на правосъдието и други реформи за намаляването корупцията в администрацията. Това са и част от условията за споразумение със социалистите за съставяне на кабинет. В същото време обаче консерваторите имат мнозинство в горната камара на испанския парламент и могат да наложат вето върху подобни законодателни промени, допълва El Pais.

Първата партия след изборите – Консервативната партия на досегашния премиер Мариано Рахой, не успя да намери нужния брой гласове, за да състави нов кабинет и кралят Фелипе VI връчи мандата на социалистите.

Очакванията са Санчес да съобщи на 1 март пред депутатите в 350-местната долна камара на парламента дали ще може да сформира стабилен кабинет. Вот на доверие на неговия кабинет ще бъде гласуван ден по-късно. Ако социалистът не получи нужната подкрепа, Испания отива към нови избори, които ще се проведат на 26 юни.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова / Инвестор.бг

Коментарите са затворени.