Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Собственикът на Zara отчита ръст в продажбите си за третото тримесечие

zx620y348_2320739Испанският моден гигант Inditex, който е собственик на марката Zara, отчете по-добри от очакваните резултати за третото тримесечие и 14% ръст на продажбите си за ноември и началото на декември, съобщава Reuters. За първите девет месеца на годината групата е реализирала продажби за 12.7 млрд. евро, което е със 7% повече спрямо същия период на миналата година. Така благодарение на своите бързо сменящи се модни колекции компанията успява да се справи по-добре с ефектите от мекото време в сравнение с мнозина от европейските си конкуренти. Силното представяне добави 3% към акциите на Inditex въпреки лекия спад в маржовете на печалба за периода.

Мека есен

Топлата есен в Европа удари модните продажби на континента, като сви търсенето на по-доходоносни за производителите стоки като зимни палта и ботуши, отбелязва агенцията. Испанската група обаче има възможност да реагира по-бързо в сравнение с конкурентите си, тъй като поръчва повече малки колекции с време за производство няколко седмици от близки до родния й пазар доставчици, за разлика от милионите облекла, които редица ритейлъри набират от Азия шест месеца предварително.

“Силните и положителни сравними продажби за третото тримесечие отразяват силата на бизнес модела и скоростта, с която Inditex може да отговори на неблагоприятни условия като мекото време”, коментира пред Reuters анализаторът от Bernstein Джейми Мериман. За сравними продажби, или т.нар. like-for-like sales, при отчитането на резултатите си испанската група приема продажбите, реализирани от магазини, които са работили повече от една година.

За деветмесечния период, приключващ в края на октомври 2014 г., продажбите на Inditex са се повишили с 10.5% до 12.7 млрд. евро, отчетени в местни валути. Нетната печалба остава непроменена – от порядъка на 1.69 млрд. евро. Ако се елиминира негативният ефект от валутните колебания, ръстът на продажбите е със 7%, пише агенцията.

Създадената и управлявана от най-богатия човек в Испания – Амансио Ортега, група въвежда нова система за маркиране на дрехите в магазините си, базирана на микропроцесори. Целта е с въвеждането й да се подобри способността на групата да отговаря на промени в търсенето на популярни дрехи. От компанията посочват, че новата технология ще е напълно функционална в 1000 от магазините на Zara до края на годината и във всички обекти от веригата до 2016 г.

Освен флагмана Zara в портфолиото на Inditex влизат още марките Bershka, Massimo Dutti, Oysho, Stradivarius, Pull&Bear, Uterqüe и Zara Home.

Продължаващ натиск

Брутният марж, който е широко следен показател за рентабилността, спада до 58.9% в сравнение с 59.9% преди година. От компанията посочват, че 40 базисни точки от това понижение се дължат на промяна в счетоводните критерии. По думите на Крис Чавиарас, анализатор от Barclays, чийто рейтинг за Inditex е “негативен”, свиването подсилва виждането му, че печалбите ще останат под натиск в резултат на възможната инфлация на заплатите в Южна Европа и на засиления натиск върху цените на развиващите се пазари, пише Reuters.

През последните години Inditex тъпи негативи в резултат на слабите валути на пазари като Русия и Япония. Тази тенденция обаче се обръща вследствие на спадането и на еврото. Поевтиняването на европейската валута засяга и основния конкурент на Inditex – шведската H&M, който реализира по-голяма част от продажбите си в Европа и отчита резултатите си в шведски крони. H&M ще съобщи резултатите за продажбите си през ноември през следващата седмица. Компанията също усети негативния ефект от мекото време през септември, но ръстът на продажбите й се ускори през октомври, припомня агенцията.

“Очакванията ни за Inditex са по-положителни от тези за H&M през 2015 г.”, коментира анализаторът от Societe Generale Ан Кричлоу.

Източник: Капитал.бг

Коментарите са затворени.