Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Смъртоносен вирус се появи и в Испания

20131107_0082Пациентката се заразила след поклонение в Саудитска Арабия

Испанското министерство на здравеопазването съобщи за първи случай на коронавируса Близкоизточен респираторен синдром (MERS) у жена, която неотдавна се е прибрала от хадж в Саудитска Арабия. Пациентката е настанена в болница и засега е в стабилно състояние. Заболeли от този вирус вече са регистрирани в други четири европейски страни.

Родената в Мароко испанка не представлява риск за общественото здраве. В момента медицинските власти на Иберийския полуостров издирват хората, които са били в контакт с нея, за да установят откъде е започнала и дали се е разпространила заразата.

Най-вероятно ще се проследят спътниците на пациентката в самолета. По информация на Световната здравна организация жената вече е била болна, когато е напуснала Саудитска Арабия.

До момента има 151 потвърдени случая на опасния коронавирус по света. 125 от тях са в Саудитска Арабия. В Европа е съобщено за по два случая във Великобритания и Германия и по един случай във Франция и Италия.

Здравните власти очакват появата на нови случаи след поклонението в Саудитска Арабия, тъй като струпването на хора и близкият контакт помежду им най-вероятно играят важна роля при предаването на болестта. Досега Близкоизточният респираторен синдром е взел 64 жертви. Всички заразявания са ставали на Арабския полуостров, Йордания, Катар, ОАЕ и Оман.

За учените все още не е съвсем ясно как точно става заразяването с MERS. Първият случай на новия тежък респираторен синдром беше открит през септември 2012 г. Новият вирус е братовчед на коронавируса, който през 2003 г. предизвика епидемията от Тежкия остър респираторен синдром (SARS). Симптомите на болестта са треска, силна кашлица и недостиг на въздух. За разлика от SARS новият вирус предизвика бързо бъбречна недостатъчност и заради това около половината от заразените умират.

Наскоро вирусолози откриха, че SARS, отнел живота на 774 души по света, може да прескочи направо от прилеп на хора, без да е нужно да има междинно животно гостоприемник. /Източник: Новинар

Коментарите са затворени.