Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

След 9 дни в морето – 629 мигранти акостират във Валенсия

0000379565-articleОбщо 629 спасени в морето мигранти пристигат днес в испанското пристанище Валенсия след девет дни в морето, но въпросът за европейския подход към имиграцията остава открит, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Испания се притече на помощ на мигрантите, предимно от Субсахарска Африка, след като Италия и Малта отказаха да му позволят да пусне котва в техни пристанища. Италианското правителство използва кораба, за да покаже антиимигрантската си позиция, а наскоро встъпилият в длъжност испански премиер Педро Санчес демонстрира по-либерално отношение, но проблемите около кораба “Акуариус” подчертаха липсата на единна позиция на ЕС за справянето с потоците от хора, бягащи от бедността и конфликтите.

“Хората идват в Европа, търсейки европейски ценности, солидарност и подкрепа”, заяви вчера генералният секретар на Червения кръст Елхаджи ас Си на пресконференция във Валенсия. “Всичко друго е предателство към самата Европа”, добави той.

Екип от 2320 души очакват във Валенсия “Акуариус” и двата италиански кораба, които поделиха пътуващите в него, за да направят пътуването по-безопасно.

Антимигрантските настроения в Италия се засилиха, след като над 600 000 души пристигнаха в страната за последните пет години. Това помогна на националистическата партия “Лига” да стане част от коалиционното правителство. В Испания за момента пристигат далеч по-малко, но броят им нараства бързо. Повечето испанци подкрепят приемането и оказването на помощ на бежанците, показват проучванията на общественото мнение.

Според италианското правителство трафикантите се възползват от неправителствените хуманитарни организации, поради което им забрани да водят в италиански пристанища мигранти, спасени от техни кораби. Италианският твърдолинеен вътрешен министър Матео Салвини заяви във Фейсбук, че “Тези хора трябва да разберат, че Италия повече не желае да насърчава бизнеса с незаконната имиграция, така че ще трябва да намерят други [неиталиански] пристанища, към които да се насочат”.

В отговор една от неправителствените организации, “Мишън Лайфлайн”, написа на немски език в Twitter “Когато фашистите ни популяризират…”

Салвини отвърна с гневен туит, заявявайки, че “обидите и заплахите няма да ни спрат”. Италианците ще управляват собствената си страна, обеща той.

Няколко часа по-късно италианският министър на транспорта Данило Тонинели отправи в Twitter призив към Холандия, където са регистрирани корабите на организациите, “да ги накара да се върнат у дома”.

Спасителните мисии на хуманитарните организации нарушават международните правила, защото не разполагат с адекватни за целта средства и може да поставят под заплаха живота на хора, заяви министърът.

“Мишън Лайфлайн” отхвърли това твърдение.

По публикацията работи: Боряна Павлова

ДНЕС

Коментарите са затворени.