Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

След остри критики испанското правителство отложи съкращения в “Еразъм”

wert-sesion-control-644x3621Испанското правителство отложи плановете си за дълбоки съкращения в програмата “Еразъм”, която позволява на студенти да учат в чужбина, предаде “Гардиън”.

Министърът на образованието Хосе Игнасио Верт бе принуден да отложи плановете за следващата година след бунт в собствената му партия, управляващата “Народна партия”, и се съгласи 10 000 студенти, които вече са в програмата, да получат обещаните им средства.

Приносът на Испания за програмата намаля от 62.7 милиона евро през 2011 г. до 16 милиона евро тази година, което е спад със 71%. Верт настоя, че това не е орязване, а “концентрация”, която ще донесе повече средства на кандидатите с най-малко ресурси.

По-рано във вторник говорителят на Европейската комисия Оливие Баи критикува испанското правителство по въпроса. По думите му испанските власти е трябвало да уведомят студентите за плановете си преди започването на учебната година.

Студентите по “Еразъм” получават финансиране от три източника – Европейската комисия, която плаща 500 милиона евро за схемата всяка година, правителството на държавата, от която е студентът, и местните власти. Общо 36 европейски страни участват в програмата и около 250 000 студенти се включват в нея всяка година.

Приблизително 1400 студенти от испанския регион Гранада, учещи в чужбина, щяха да останат без правителствена подкрепа от около 180 евро на месец, ако бяха одобрени новите съкращения. Испанското правителство ще предложи до 300 евро на месец на по-малка група бедни студенти без достатъчно средства. Финансовата помощ от ЕС е средно по 250 евро на месец.

Испания е страната, която изпраща най-много студенти по “Еразъм” в чужбина – около 39 000, и която освен това приема най-много чуждестранни студенти, също около 39 000. Най-популярните дестинации по “Еразъм” в Европа са университетите в Гранада и Валенсия.

Онлайн петиция срещу съкращенията вече е събрала около 100 000 подписа само за няколко часа. Петицията бе инициирана от Лаура Сорноса, студентка по журналистика от Мадрид, която трябва да замине за Хамбург. Тя казва, че студентите са изправени пред варианта или да останат в чужбина без средствата, или да прекъснат курса.

“Курсът вече започна и когато приемете финансовата помощ, вие също така подписвате договор, така че предметите, които учите в чужбина, се зачитат и във вашия университет”, допълва Соронса. “Ако обаче прекъснете по средата, само мога да си представям в каква бюрократична бъркотия ще се озовете”, смята тя. /Източник: Дневник.бг

Коментарите са затворени.