Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Секторът на услугите в Испания се разшири до 6-годишен връх

oferta_produkty-i-uslugiДанните осигуряват реален оптимизъм, че най-накрая можем да видим началото на икономическото възстановяване, коментират от Markit.

Испанският сектор на услуги нарасна за втори пореден месец през декември, постигайки най-значителната си експанзия в последните шест години, пише WBP Online.

Индексът на мениджърите по покупките за сектора на услугите се покачи до 54,2 пункта през последния месец на 2013 г. спрямо 51,5 пункта през ноември, съобщи доставчикът на данни Markit Economics.

Пазарните нагласи също бяха за подобряване на равнището, но с далеч по-малко – до 51,6 пункта.

“Последните данни за сектора на услугите осигуряват реален оптимизъм, че през 2014 г. най-накрая можем да видим началото на икономическото възстановяване в Испания. Активността нарасна с невиждани отпреди кризата темпове. Изглежда има и признаци на положително движение на пазара на труда, след като бе отчетено стабилизиране на заетостта през декември”, посочи Андрю Харкър, старши икономист в Markit и автор на доклада.

Последните публикувани през миналата седмица данни за производствения сектор в Испания показаха подобрение в сектора. Производственият PMI индекс достигна равнище от 50,8 пункта в сравнение с 48,6 пункта месец по-рано. Експертите предвиждаха достигане на равнище от 49,8 пункта.

“Връщането към растеж на испанския производствен сектор в края на 2013 г. е положителен знак, тъй като до голяма степен разсейва опасенията, че понижението през ноември е предвестник на началото на нов спад”, коментира тогава Харкър.

Испанската икономика се разшири с 0,1% през третото тримесечие на 2013 г., с което бе сложен край на деветте поредни тримесечия на свиване на активността.

Освен това Европейската комисия оповести в своята есенна прогноза очакванията си, че иберийската страна ще нарасне с 0,5 на сто през настоящата година. /Инвестор

Коментарите са затворени.