Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Сапатеро: Еврото беше създадено за германците

photo_big_102159Бившият испански премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро заяви, че проблемът с еврозоната е, че монетарната политика преди кризата е имала за цел да подпомогне Германия, а не другите страни като Испания.

Той заяви пред CNBC, че хлабавата парична политика, провеждана от Европейската централна банка е помогнала за прегряване на пазара на жилища в Испания, което е довело до срива през 2008 г.

“Паричната политика на ниски лихвени проценти, следвана от рождението на еврото чак до кризата, е предназначена за възстановяването на Германия. Но какви ефекти има за страни като Испания? Тя доведе до огромна експанзия на кредитирането и до балони”, каза Сапатеро.

Той твърди, че лихвените проценти на ЕЦБ преди кризата са стимулирали търсенето на германските продукти и са довели до големия търговски излишък на страната.

“Германия имаше силно производство и много малко вътрешното търсене. Тя не можеше да продаде собствените си продукти … Испания ги купуваше, благодарение на кредитите … и така финансираше германците”, смята Сапатеро.

“Това беше моделът. Всички се съгласиха за него, когато беше създадено еврото и това са условията, които Германия наложи”, добави той.

Сапатеро счита, че ако германците искат еврозоната да се възстанови по-бързо, е необходима по-експанзионистична политика от страна на ЕЦБ, както и фискални реформи. Тпй подкрепя фискалния и банков съюз, както и емитирането на общи еврооблигации.

“Ако искаме да излезем от кризата, преди всичко са необходими повече усилия от страна на ЕЦБ”, смята Сапатеро. “Това е криза на ликвидността, от самото начало и тя все още продължава”. /Източник: Дир

Коментарите са затворени.