Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Рахой поема голям риск с предстоящите избори

xx1ycuw263914Най-накрая стана ясно кога ще се проведат парламентарните избори в Испания – 20 декември, последната възможна дата преди изтичането на мандата на законодателната власт. Решението беше взето в края на миналата седмица от премиера Мариано Рахой. Почти сигурно е, че Рахой няма да спечели същата голяма подкрепа като тази през 2011 година, когато спечели абсолютно мнозинство в парламента и победи социалистите, отслабени от разрушителната икономическа политика през последните няколко години под управлението на Хосе Луис Сапатеро, а страната се беше оказала на ръба на икономическа бездна. Четири години по-късно политическата сцена в Испания е напълно различна.Двупартийната система в страната от края на годините под управлението на Франко вече не съществува и има още две партии – вляво „Можем“ (Podemos) и вдясно „Граждани“ (Ciudadanos) – заедно с двете дългогодишни политически формации. Последните допитвания (проведени преди вота в Каталония) показват, че управляващата Народната партия води с около 28%, с 3-5 процента пред испанската Социалистическа работническа партия (PSOE), а „Можем“ и „Граждани“ имат по около 15% подкрепа.Изглежда почти невъзможно някоя от политическите сили да спечели пълно мнозинство в парламента. За Рахой предизвиканата криза от каталонския лидер Артур Мас – който спечели изборите в региона, на които Народната партия претърпя голямо поражение – ще има пагубен ефект. Няколко анализатори казват, че премиерът се надява да си върне подкрепата на избирателите чрез непоклатима линия срещу отделянето на Каталония и националистическа позиция, каквито разви по време на предизборната капания в Каталония. Премиерът Рахой ще се яви на изборите с отслабени позиции от тригодишното управление с „кръв и сълзи“ през наследената от Сапатеро криза. Той ще се фокусира върху последната година на „излизане от тунела“ и икономическото възстановяване, за да си върне подкрепата, предупреждавайки населението, както направи португалският му колега Педро Пасуш Коелю, че връщането на левите на власт носи рискове от повторно изпадане в спиралата на кризата.

Засега испанският премиер има двама врагове – не само младият социалистически лидер Педро Санчес, но и вероятно по-опасният млад лидер на „Граждани“ Алберт Ривера, който в момента е най-популярният политик в Испания. В Каталония „чистите ръце“ Ривера излезе втори на изборите, с подкрепа двойно по-голяма от тази за Народната партия.

Въпреки всичко, победителят на изборите през декември е почти сигурно, че ще се наложи да прави коалиция с друга партия. Испанската социалистическа работническа партия и „Можем“ – изгубили подкрепа след изборите в Каталония – през юни вече опитаха с изграждането на съюз след местните и регионалните избори. Социалистите са готови и на споразумение с Ривера, който към момента изглежда единственият възможен партньор за Рахой след 20 декември, освен ако не бъде създадена „широка коалиция“ между Испанската социалистическа работническа партия и Народната партия. Досега обаче никой не е обсъждал тази възможност. /ANSA

 

Редактор: Яна Баярова / Актуално

 

Коментарите са затворени.