Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Рахой отказа власт, Испания е в политическа криза

rajoy-capea-la-crisis-a-golpe-de-decreto-suma-ya-27-en-ocho-meses-de-mandatoИзпълняващият длъжността испански премиер Мариано Рахой – лидер на Народна партия – отклони предложението на крал Фелипе да го номинира за бъдещ премиер,
Рахой потърси доверие от парламента, предаде Ройтерс, цитирайки съобщение от кралския дворец в Мадрид, цитиран от БТА.

Монархът прие Рахой по-рано днес. Рахой, който настоява за “голяма коалиция” на десния и левия център, не получи никаква подкрепа от останалите партии, влезли в парламента след изборите на 20 декември миналия месец. Никоя от тях няма мнозинство, макар че управлявалата досега Народна партия на Рахой има най-много депутати.

В съобщението на двореца се казва че кралят ще започне нов кръг от консултации с партийните лидери в сряда в опит да потърси друг кандидат за премиер и да се намери изход от задънената улица. Според Асошиейтед прес сега кралят най-вероятно ще натовари лидерът на социалистите Педро Санчес да опита да състави правителство.

По-рано днес Санчес каза след среща с краля, че би направил всичко необходимо, за да се опита да състави правителство на “прогресивните сили” в страната, ако и след като изпълняващият длъжността премиер в момента Мариано Рахой не успее да получи доверие в парламента. При това той уточни, че неговата партия ще гласува против нов кабинет на Рахой и Народната партия.

Социалистите са втората партия по брой на депутатите. Ако никой от партийните лидери не успее да състави правителство, което да получи доверието на парламента до два месеца от изборите, испанците трябва отново да бъдат призовани пред урните. / Дир.бг

Коментарите са затворени.