Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Публичните фондове за имоти набират скорост и в Испания

images (2)

Инвеститорите са привлечени от испанския пазар заради предлагането на проблемни активи на ниски цени

Две испански компании искат да привлекат инвеститори, за да създадат публични фондове за имоти на фона на все по-голямото внимание, което международните играчи на пазара на имоти обръщат на Испания, заради спада на цените, пише Ройтерс.

След шест години на криза купувачите се насочват към проблемните активи, които банките пускат на пазара с огромни отстъпки, за да прочистят балансите си.

Публичните фондове в Испания не са много, включително и специализираните дружества с инвестиционна цел, които инвестират в активи, отдавани под наем.

Инвестиционната компания Azora планира да набира средства, за да основе публичен тръст за инвестиции в имоти. Целта на компанията е да набере около 500 млн. евро. Фирмата е наела Goldman Sachs и UBS за работата по фонда.

По подобен фонд работи и семейната компания Grupo Lar, която публикува проспект за създаването на нов фонд за до 400 млн. евро. Компанията е наела JPMorgan.

Промените в строгите закони за отдаване на имоти под наем в Испания през миналата година отвориха пътя за създаването на фондове за инвестиции в имоти, отбелязва информационната агенция.

Правителството разреши да се сключват по-кратки договори за наем и улесни собствениците при извеждането от жилищата на некоректни наематели, което направи пазара по-привлекателен за инвеститорите.

В момента само около 17 на сто от испанците живеят в жилища под наем, което е наполовина по-ниско от средноевропейското ниво.

Очакванията на инвеститори, които обмислят да се включат в набирането на средства за фондовете, са за възвръщаемост от около 10 на сто.

През последните месеци на пазара на имоти в Испания най-активни са американските инвеститори, които придобиват цели пакети от проблемни имоти. Банките бяха принудени да изкарат проблемните активи на пазара заради спасителната помощ за банковия сектор от Европейския съюз. /Инвестор

Коментарите са затворени.