Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Продажбите на имоти в Испания продължават да се увеличават

imagesСъщевременно цените вървят още надолу, сочат данните на Нотариата в страната.

Продажбите на имоти в Испания продължават да се увеличават, а цените – да падат, сочат последните данни на Нотариата в страната, цитирани от онлайн изданието PropertyWire.com.

През юни сделките са се увеличили с 16 на сто, а цените са се понижили с малко под 6 на сто на годишна база, показват данните.

При апартаментите е отчетен най-силен ръст на продажбите – 11,6% за една година. Средната цена на кв. м площ се е понижила с 5,7% на годишна база до 1 214 евро, като това е с почти 36 на сто под пиковото равнище, достигнато през 2007 г.

От Нотариата на Испания посочват, че силният ръст на сделките всъщност отразява нормализирането на пазара в резултат на промените в данъчните закони. За полугодието като цяло, например, броят на продажбите е почти подобен на броя им през първата половина на миналата година.

Същевременно на около 160 км от Мадрид се намира най-застарялото и обезлюдяло село в Испания, където парцели за строителство се продават за “жълти стотинки”. Идеята на местните власти е да привлекат повече хора, които да останат да живеят там.

Някои парцели имат и пещери, които могат да бъдат използвани като винарски изби. Селото някога е имало 500 жители, а в момента постоянните му обитатели са 15 души. Собствениците на имоти там са общо 20, като останалите идват само в почивни и празнични дни. Единственият проблем е че селото трудно би могло да привлече млади хора заради липсата на възможности за работа.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Петър Нейков / investor.bg

Коментарите са затворени.