Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Предизборните подаяния на премиера Рахой

0000199765-article3Испанският министър-председател увеличи заплатите на държавните служители с 1% и пенсиите с 0,25%.

 

Снимка: Ройтерс

 

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой даде на испанците предизборно подаяние в опит да си гарантира втори мандат, когато гласоподавателите отидат до избирателните урни в края на годината, съобщава Bloomberg.

Рахой повиши заплатите в държавната администрация с 1% и пенсиите с 0,25%, след като одобри бюджета за 2016 г. на заседание на министерски съвет в петък. Сред групите, които няма да получат нищо, са почти 50% от младите испанци, останали без работа. Много от тях подкрепят партията Подемос, обявила се срещу строгите икономии, която според Рахой застраша възстановяването на страната.

„Тази година намаляваме данъците, а догодина ще подобрим ситуацията на държавните служители“, заяви Рахой в телевизионна пресконференция. „Малко по малко изплащаме обратно жертвите, които хората направиха“.

Министър-председателят се опитва да възстанови политическия си капитал след серия от обвинения в корупция на няколко високопоставени лица и почти четири години строги икономии, които му струваха подкрепата на над 2 млн. избиратели след победата му през 2011г. С напредъка на икономиката с най-бързите нива от осем години насам, правителството прави безброй обещания и подаръци, за да привлече обратно бивши поддръжници.

„Този бюджет има силен избирателен компонент“, каза Антонио Барози, лондонски политически анализатор в Teneo Intelligence. „Рахой знае, че ако иска да спечели изборите, трябва да се базира на икономиката и идеята, че възстановяването е в резултат на неговите политики. Вдигането на пенсиите и заплатите в публичната администрация се вписва в тази схема“.

По-рано този месец Рахой подобри прогнозата за икономически растеж на правителството до 3,3% за 2015 г. и представи проект за намаляване на данъците, планирано за 2016. В същото време обеща увеличаване на работните места в Испания до 20 милиона, ако спечели втори мандат.

Рахой тепърва ще обяви дата за изборите, но все пак заяви, че възнамерява да бъде след четиригодишния му мандат, който изтича през ноември.

Изправен пред конкуренцията от другите партии, водени от млади политици, 60-годишният премиер се опитва да осъвремени имиджа на Народната партия с ново лого и по-млади кандидати, номинирани да поведат предизборната кампания.

Въпреки това, той продължава да изпитва трудности при преодоляването на скандалите по обвиненията в корупция срещу партията. Той отказва да коментира, заявявайки „Нека не говорим за миналото“.

Народната партия на Рахой води пред основната опозиция на социалистите с 23,5% спрямо 23,1% в проучване на общественото мнение на Metroscopia за вестник El Pais през този месец. Подемос е с 18,1%, а партията Граждани с 16%. В проучването са били анкетирани 1000 души, а допустимата грешка е от 3,2 процентни пункта.

По статията работи: Виктория Тошкова / Инвестор.бг

Коментарите са затворени.