Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Валенсия – Празници

Официални празници: Сан Висенте Мартир – 22 януари; Сан Хосе – 19 март; Сан Висенте Ферер – ден на труда – 1 май; Сан Дионис – 9 октомври – официален празник на Валенсия; Празник на всички светци – 1 ноември; Денят на конституцията – 6 декември; Празникът на непорочното зачатие – 8 декември;

Сан Висенте Мартир – Висенте бил млад дякон, обречен на смърт по заповед на римския император Диоклециян през 303 г. Това предизвикало силното недоволство на местните хора. Висенте бил определен за покровител на града, а екзекуцията му е запомнена със серия церемониални събития, които се провеждат в негова чест. Всяка сутрин на 22 януари процесия преминава през някои от най-важните места във Валенсия, свързани със смъртта на мъченика.

Висенте Ферер – Седмицата след великденските празници продължава с празниците на Сан Висенте Ферер, който местните смятат за свой покровител. Според традицията, се посещава родното място на светеца, сега параклис, където децата трябва да отпият от кладенеца, като се смята, че това ще им помогне да проговорят по-рано, да не страдат от възпаление на сливиците, да не споменават напразно името Господне и да не богохулстват. По време на фестивала, децата пресъздават чудесата на Сан Висенте Ферер от сцени, разположени в 13-те квартала на Валенсия. На всяка от платформите е поставен и образът на светеца.

Сорпус (Corpus) – Празника на тялото и кръвта Христови – Този фестивал води началото си от 1355 г., когато в центъра на тържествено шествие е било Светото причастие, придружено от властите и духовниците на града. Те следвали маршрути, определени от благородниците на града, а тези маршрути се спазват и до днес.

Сабалгата (Cabalgata) или Сонвинте (Convinte) е днешният вариант на този стар обичай, в който хората от Валенсия и властите участват в процесията Сорпус Кристи (Corpus Christi). Процесията сама по себе си пресъздава моменти от Библията, като могат да бъдат видени много герои от Стария и Новия завет. Лос Гигантес (Los Gigantes) или гигантите и Сабезудос (Cabezudos) – испански карнавални фигури с големи глави, танцуват след процесията.

Първият юлски панаир се е провел на 21 юли 1872 г. с пъстро шествие, павилиони, ботаническа експозиция и продажба на всички видове местни продукти. С всяка година фестивалът се разраствал и днес е емблема на Валенсия с богата програма от прояви, провеждащи се в различни части на града. Известни изпълнители, испански и чуждестранни, изнасят нощни концерти в градския парк Биберос. А на арената за борба с бикове можете да видите някои от най-добрите матадори на Испания. В рамките на юлския панаир се провежда и Международното музикално състезание за групи.

Ако сте през юли във Валенсия, ще имате страхотната възможност да наблюдавате “битката на цветята” – ефектен парад от платформи, украсени с цветя, които се движат по булевард Пасео де ла Аламеда, а хората хвърлят цветя и листа. Цялото събитие завършва със спектакъл от фойерверки.

9 октомври – На 9 октомври хората във Валенсия празнуват денят на своята автономност. Това е датата, на която през 1238 г. Крал Джеймс І влиза във Валенсия и освобождава града от управлението на маврите. 9 октомври се празнува в региона на цяла Валенсия, въпреки че честванията са много по-весели в самия град. Това е и денят на Сан Дионис – еквивалентът на Свети Валентин във Валенсия. На този ден е традиция мъжете да подаряват на жените марципанени сладки, наречени “мокадорас” увити в кърпичка. Всяка година сладкарите във Валенсия произвеждат стотици от малките марципанени фигури.

Коментарите са затворени.