Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Правителството на Испания трудно настига процъфтяващата икономика

Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000244101-article3Правителството на Испания трудно настига процъфтяващата икономика. Работата на правителството се движи с темпо на охлюв, като тази година парламентът в Мадрид е одобрил само четири закона, пише Bloomberg.

Два пъти бяха гласувани по-маловажни промени в опит да се подобри съдебната реформа, бяха приети правила за връщане на откраднати предмети на изкуството и беше одобрен бюджетът за 2017 г. след едномесечно забавяне.

Тази година заглушената парламентарна активност подчертава слабостта на администрацията, ръководена от премиера Мариано Рахой, коментира агенцията.

И въпреки че икономиката се очаква да нарасне с повече от 3% през 2017 г. за трета поредна година, Испания няма възможност да прокара реформи, които да подобрят представянето й през следващите години, коментира Ейнджъл Талавера, икономист в Oxford Economics в Лондон.

“В момента икономиката пренебрегва политиката”, заяви Талавера. По думите му сега моментът е подходящ за справяне със структурните проблеми и изграждането на буфери. „Това е пропиляна възможност“, смята икономистът.

Правителството е издало 13 постановления до юни, включително е предприело мерки за подпомагане на собствениците на ипотекирани жилища и е приело правила за наемане на работници на пристанищата. Това е далеч от постигнатото през 2012 г., когато Рахой се опита да изведе Испания от банковата и икономическата криза през първата си пълна година на поста.

През същата година администрацията използваше голямото си мнозинство по онова време, за да одобри 17 закона и да издаде 29 указа, които да направят пазара на труда в Испания по-гъвкав, да преструктурират банковия сектор и да прокарат строги икономии.

Докато активно правителство не означава непременно преимущества за икономиката, спадът в дейността му подчертава намаленото влияние на правителството на Рахой, коментира Bloomberg.

В същото време организации като Международния валутен фонд (МВФ) настояват Испания да предприеме по-нататъшни стъпки за подобряване на потенциала за растеж, като направи повече, за да се справи с безработицата и да насърчи производителността.

„Има много малко постижения по отношение на данъчната реформа, пенсиите, регионалното финансиране и не очаквам напредък по тези въпроси“, каза още Талавера. „Фрагментираният политически сценарий затруднява постигането на широк консенсус между партиите“, добави той.

 По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Инвестор

Коментарите са затворени.