Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Почина Адолфо Суарес, първият премиер на испанската демокрация

descarga (1)На 81 години рочина Адолфо Суарес, първият премиер на Испания, ръководил страната след смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975 година, съобщи Ройтерс.

Испанските медии го наричат “президент на испанската декомкрация” заради огромния му принос в прехода на страната след диктатурата към декмокрация.

Суарес е в болница от средата на месеца заради белодробна инфекция, от години обаче страда от Алцхаймер.

Суарес, който е доктор по право, е избран през 1976 година от краля Хуан Карлос да поеме управлението и да организира първите демократични избори от 50 години. Под негово ръководство е създадена и новата конституция на страната, одобрена от парламента през 1978 година.

По време на четиригодишната му служба като премиер Испания минават през политически и икономически турбуленции и проблеми със сигурността. Суарес е получавал обвинения за работата си от всички партии и в крайна сметка подава оставка.

Години по-късно е оценена неговата роля като един от “родителите” на съвременна Испания, поставил основните на демокрацията в страната.

Проучване от 2007 г. показва, че той е най-уважаваният политик в най-новата история на страната. Заради заболяването си през последните години той не е имал спомен, че някога е бил министър-председател на Испания, съобщава Ройтерс. /Дневник

Коментарите са затворени.