Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Политическата несигурност в Испания преди парламентарните избори расте

zx450y250_2586051source-reutersУправляващата консервативна Народна партия на премиера на Испания Мариано Рахой натрупа преднина през съперниците си на фона на фрагментирания политически пейзаж в страната четири месеца преди парламентарните избори. Въпреки това по всичко личи, че партията няма да успее да си гарантира достатъчно мнозинство, за да управлява самостоятелно.

Официално социологическо проучване показва нива на подкрепа от 28.2% за Рахой, като социалистите от опозицията стигат до 24.9%. И двете партии увеличават подкрепата си спрямо предишни сондажи, докато радикалната левица “Подемос” и центристите от “Сиудаданос” губят одобрение с по съответно 15.7% и 11.1%.

Липсата на ясен победител и очакването за излизане наяве на още обществени разделения около регионалния вот в Каталуня означават, че Испания е изправена пред непредсказуема политическа есен.

По всичко личи, че Испания обърна гръб на двупартийната си система, оформила се след падането на диктатурата на Франциско Франко през края на 70-те. Анализаторите очакват нова ера на коалиционни правителства и компромиси.

Около една трета от гласоподавателите се обръщат към партии като “Подемос” и “Сиудаданос” и обръщат гръб на доминиращите Народна партия и Социалистическата работническа партия. Големите  са обвинявани в корупция и понесоха отговорността за най-лошата икономическа криза от десетилетия насам.

Въпреки че испанската икономика в момента расте с по-бързи темпове, упорито високата безработица и растящото неравенство в приходите са мощни двигатели на политическа промяна.

Въпреки че все още гласоподавателите, които не знаят за кого ще гласуват, са много, сондажите показват, че двете най-големи партии ще си осигурят едва 50% общо от вота. Преди те са успявали да спечелят до 90% от гласовете. Тази ситуация прави търсенето на партньори за съставяне на стабилна коалиция изключително важна част от изборния процес.

Докато нито “Подемос”, нито “Сиудаданос” е достатъчно силна, за да има решаваща роля, най-вероятно в бъдещото испанско правителство ще трябва да има три партньора.

Шансовете на Рахой да успее да сформира правителство са по-малки заради културния консерватизъм на партията и твърдата подкрепа на управляващите за унитарно управление, без гарантиране на повече правомощия на регионите.

Подкрепата към “Подемос” сериозно пострада заради близките връзки на партията с гръцката СИРИЗА – от 25% през януари до 16% през юли. “Сиудаданос” пък може би ще бъде ощетена от испанския електорален закон, който затруднява достъпа на повече от три партии до значително представителство в националния парламент. / Дневник.бг

Коментарите са затворени.