Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Печалбата на Bankia нарасна почти двойно

Cartel_Bankia_sucursal3Пазарните условия ще определят датата на следващия етап от приватизацията на банката.

Испанската банка Bankia отчита почти двоен ръст на печалбата на годишна база през второто тримесечие, благодарение на спад на загубите от кредитната си дейност. Представянето на най-голямата национализирана банка в страната е един от показателите за възстановяването на икономиката, пише MarketWatch.

Нетната печалба на Bankia възлиза на 245 млн. евро между април и май, спрямо 126 млн. евро година по-рано. Анализаторите очакваха нетна печалба в размер на 194 млн. евро през тримесечието. Приходите от лихви нарастват с 26% на годишна база до 730 млн. евро, спрямо пазарни очаквания за 716,5 млн. евро.

Съотношението на необслужваните заеми на банката към всички заеми намалява до 14,03%, спрямо 14,56% в края на декември и 14,3% през първото тримесечие. Като цяло тенденцията в испански банков сектор е към намаляване, макар и слабо, на това съотношение, което сигнализира, че икономиката на страната бавно се възстановява. Към май необслужваните заеми на банките в Испания намаляват до 13,4% от всички отпуснати заеми, спрямо рекордните 13,6% през декември, по данни на Испанската централна банка.

Въпреки това някои анализатори смятат, че инвеститорите трябва да обръщат внимание на всички необслужвани активи на банките, които включват иззети недвижими имоти и преструктурирани заеми. Спадът на необслужваните активи изостава от този на необслужваните заеми, посочват анализаторите.

Един от най-важните въпроси около бъдещето на Bankia е кога правителството ще приватизира нов дял от кредитора. Испания продаде дял от 7,5% през февруари, като държавата все още притежава 61% от банката. Според официални лица на банката и правителството, пазарните условия ще определят датата на следващата продажба, като не дадоха допълнителни детайли.

Испанското правителство наля 22,4 млрд. евро европейски средства за спасяването на банката, която беше създадена през 2010 г. след сливането на 7 закъсали регионални спестовни банки.

По статията работиха: Боян Христов, редактор Петър Нейков /
Източник: Инвестор.бг

Коментарите са затворени.