Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Педро Санчес положи клетва като премиер на Испания

pedro-sanchez-3-541950-810x0Лидерът на Испанската социалистическа партия Педро Санчес положи клетва като седмия премиер на Испания след приемането на конституцията от 1978 г., с която се отбеляза началото на демократичния период на съвременна Испания след смъртта на диктатора Франсиско Франко, предаде Ройтерс.

Санчес заменя прекаралия почти седем години на поста консерватор Мариано Рахой, който беше свален от власт вчера след вот на недоверие, иницииран заради мащабен корупционен скандал в Народната партия на Рахой.

Церемонията се проведе в кралския дворец Сарсуела, където новият премиер на Испания положи клетва пред Фелипе VI като се закле в конституцията на страната, вместо в Библията или Разпятието, нещо, което се случва за първи път в Испания след връщането на демокрацията.

Управлението на Санчес ще бъде белязано от крехко парламентарно мнозинство, тъй като неговата социалистическата партия разполага само с 84 депутати в 350-местната долна камара и ще се нуждае от подкрепата на крайнолявата „Подемос“ и на някой по-малки партии, за да постигне каквито и да е било резултати.

Едно от основните предизвикателства пред Санчес ще бъде намирането на изход от кризата в Каталуния, където днес ще положи клетва новото регионално правителство.

Менажер

Коментарите са затворени.