Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Педро Санчес не постигна сделка с „Подемос“ за премиерския пост в Испания

0000286401-article3Изпълняващият длъжността премиер на Испания Педро Санчес призна поражението си в опита си да бъде утвърден за премиер на страната, като заяви пред депутатите, че партията му и крайната левица „Подемос“ не са успели да постигнат сделка, предава Ройтерс.

Санчес, чиято Социалистическа партия спечели най-много места на парламентарните избори през април, но не успя да постигне мнозинство, се нуждаеше от подкрепата на „Подемос“, за да спечели гласуването, което ще се състои веднага след речта му пред депутатите и изказванията на лидерите на основните партии.

„Сделката не беше възможна“, каза Санчес пред депутатите, след което допълни: „Искам да съм премиер на Испания, но не на всяка цена“. Той разкритикува остро начина, по който „Подемос“ и нейният лидер Пабло Иглесиас са провели преговорите.

Санчес не каза какви ще са следващите му стъпки след вота. Ако загуби, както се очаква, той ще има време до 23 септември да реши дали да опита отново.

Ако реши да не прави нов опит за сформиране на правителство или не постигне успех, ще се проведат нови избори на 10 ноември. Това ще са четвъртите избори в страната през последните няколко години.

Преговорите навлязоха в задънена улица заради това каква да бъде ролята на „Подемос“ в евентуално коалиционно правителство, което ще бъде първото в съвременната епоха в Испания.

Йоне Белара, който е високопоставен депутат от „Подемос“, заяви по-рано днес пред радио RNE, че ще има време за нови преговори до септември. Източник от партията каза, че нейните депутати ще се въздържат по време на гласуването в парламента по-късно днес, което означава, че Санчес няма да получи достатъчно гласове, за да бъде утвърден за премиер.

По-рано този месец социалистите съобщиха, че ще се откажат от опитите да поставят Санчес начело на правителството, ако той не спечели гласуването в парламента през юли.

Трите месеца на често разпалени разговори между двете страни показват, че дори да се беше стигнало до съставяне на коалиционно правителство, то можеше да е уязвимо към сходни разделения.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева
ИНВЕСТОР

Коментарите са затворени.