Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Партията “Подемос” – испанската сензация на евроизборите

podemos-pablo-iglesias-interiorПроизлязла от “Движението на възмутените” в Испания, новата радикална лява партия “Подемос” (“Ние можем”) и нейният харизматичен лидер Пабло Иглесиас поднесоха голямата изненада на европейските избори в Испания. Но сега партията ще трябва да се докаже пред политическия елит, който критикува, коментира агенция “Франс прес”.

Появилата се преди едва четири месеца формация “Подемос” беше учредена от професори от престижния мадридски университет “Комплутенсе”. Тя успя да постигне четвърти резултат в испанските европейски избори, като получи подкрепата на 1.24 милиона избиратели и 5 места от общо 54-те, с които разполага Испания в Европарламента.

Този успех на “Подемос” се дължи до голяма степен на стратегията и на чара на Пабло Иглесиас, професор по политически науки в “Комплутенсе”, който е на 35 години и който е свикнал с дългите политически дебати, по които медиите в Испания харесват много, пише агенцията.

“Ние сме управлявани от слугите на богаташите. Липсва ни правителство, което действително да представлява гражданите”, не престава да повтаря Иглесиас, открояващ се с дългата си коса, вързана на конска опашка. Според него “Подемос” е създадена, за да се превърне в алтернатива на политическия елит, установил се на власт и избегнал катастрофалните социални последици от икономическата криза и безработицата в Испания.

В основата на “Подемос” са кварталните събрания, които доскоро подхранваха и “Движението на възмутените”, зародило се през май 2011 г. като реакция на неспособността на политическата класа да извади страната от икономическата криза.

“Трябва да се защитават хората, сблъскващи се с властта на парите и с корупцията”, твърди Иглесиас.
Неговите противници смятат тези изявления за демагогия. Според Иглесиас обаче подобни изказвания са оправдани в очите на около шестте милиона безработни в Испания (близо 26%), от
изхвърлените от имотите им собственици заради задлъжнялост към банките, от десетките хиляди млади хора, обречени на икономическо изгнание в чужбина.

Партията "Подемос" - испанската сензация на евроизборитеПривърженици на “Подемос” поздравяват Иглесиас за изборните резултати

Reuters

Иглесиас предлага като първа мярка в Европарламента намаляване на заплатите на депутатите на 1930 евро от около 8000 евро сега. Той иска и въвеждане на минимална заплата и на 35-часова работна седмица, пенсиониране на 60-годишна възраст, парламентарен контрол върху Европейската централна банка и преориентиране на финансовата система, така че банките действително да са в услуга на гражданите.

Тези призиви не са нови, но други партии, изобличаващи корупцията, не успяха да постигнат пробива на “Подемос”. Според Инясио Молина, експерт по европейските въпроси в Кралския институт “Елкано”, новата партия има успех заради произхода си от “Движението на възмутените”, което се разпадна.

Наред с това Пабло Иглесиас, произхождащ от семейство, което се е борило срещу франкистката диктатура, е ярка личност. Изказванията му са популистки, лесни за разбиране, разумни и постигащи желания ефект, посочва експертът.

“Иглесиас е възпитан кандидат, който не се дразни от крайните нападки”, написа дясноцентристкият вестник “Мундо”. Съветникът на испанския премиер Мариано Рахой – Педро Ариола, каза, имайки предвид “Подемос”, че всички “загубеняци на света в крайна сметка се оказват в Мадрид”, на което Иглесиас отговори дипломатично: “Ариола е интелигентен човек, който е способен на много повече.”

“При все това Иглесиас отблъсква някои хора заради начина, по който се отъждествява с властта”, смята Инясио Молина.

При настоящата изборна испанска система “Подемос” може да спечели само четирима депутати от общо 350 в Конгреса (долната камара на парламента).

Ако успее да открадне гласове от лявата партия Обединена левица и някои избиратели на Социалистическата партия, тогава “Подемос” може да последва примера на СИРИЗА, гръцката радикална левица, която се наложи на европейските избори и спечели вота в Атина и прилежащата ѝ област. Според анализатора Молина обаче този сценарий е малко вероятен. /Източник: Дневник.бг/

Коментарите са затворени.