Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Откриха непубликувани посмъртни снимки на Че Гевара в Испания

0011751008Неизвестни досега посмъртни снимки на легендарния революционер Че Гевара са били открити и публикувани, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на в. “Вашингтон пост”. Фотографиите са били намерени в градчето Рикла, Северна Испания, от Иманол Артеага.

По време на убийството на Че Гевара чичото на Иманол Артеага – Луис Куартеро, е бил мисионер в Боливия. Той е умрял в родината си през 2012 година.

Племенникът открил снимките в непрегледания архив сред други боливийски фотографии. Известно е, че аржентинският лекар и революционер, който се опитва да разпространи кубинския революционен опит и в други страни на Латинска Америка, е заловен и екзекутиран на 9 октомври 1967 г. на 39-годишна възраст от боливийски войник.

След изпълнението на смъртната присъда и преди тайно да бъде погребан, тялото на Че Гевара е изложено в селцето Вайегранде.

Там го е снимал и кореспондентът на АФП Марк Хатън. Неговите цветни снимки впоследствие са публикувани в световния печат.

Артеага предполага, че той е бил автор и на фотографиите, открити в архива на Куартеро. Според него кореспондентът на АФП е предал филмите си на мисионера, който именно тогава е планирал да се завърне в родината. Това е било удобна възможност снимките да бъдат изпратени в Европа.

Според публикацията, по-голямата част от снимките, направени от Хатън в този ден, по-късно са били изгубени. Той твърдял, че изпратил четири или дори пет филма, но след няколко месеца успял да открие само няколко кадъра. И досега остава загадка къде са останалите снимки.

Артеага е заявил, че чичо му нищо не му е разказвал за въпросните фотографии. Самият той ги разгледал от любопитство. Разбрал,че те могат да представляват историческа ценност.

Източник: БТА

Коментарите са затворени.