Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Октопод: Огромен корупционен скандал в PP Валенсия разтърси Испания

operacion-taulaПореден корупционен скандал разтърси Народната партия на все още действащия премиер на Испания Мариано Рахой. 24 души, много от които общински служители от Народната партия, бяха арестувани за злоупотреби във Валенсия, съобщи Reuters.Сред задържаните е и емблематичният Алфонсо Рус, бивш кмет от Народната партия.

Обвиненията към всички са за получаване на незаконни комисионни срещу обществени поръчки за строителни работи. Става дума главно за периода на “строителния балон” преди 2008 г. Разследването обхваща и членове на регионалното правителство.

Случаят се разиграва на фона на продължаващата безизходица в сформирането на ново испанско правителство след изборите на 20 декември, които излъчиха фрагментиран парламент. Четирите водещи политически сили в него – Народната партия, Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), алтернативната “Подемос” и либералната “Сюдаданос” – все още не са се споразумели за вариант за стабилна управляваща коалиция.

Миналата седмица Мариано Рахой, чиято Народна партия (НП) има най-много места в парламента, но не може да намери съюзници, каза на консултации с крал Фелипе Шести, че засега не е в състояние да поеме ангажимента за сформиране на кабинет поради липса на подкрепа, но не оттегля кандидатурата си за нов премиер. Рахой се надява да получи повече време, за да може да убеди социалистите в желаната от него широка коалиция – НП, ИСРП и “Сюдаданос”. / Актуално.бг

Коментарите са затворени.