Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Новият испански премиер: Да се намали неравенството в ЕС

0000262331-article3Новият испански премиер, социалистът Педро Санчес, каза, че Европейският съюз трябва да бъде пространство на икономическа и социална кохезия и че неравенството в него трябва да бъдат намалени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Санчес положи клетва като премиер в събота, ден след като внесен от него вот на недоверие на премиера Мариано Рахой получи подкрепа в испанския парламент. Около вота се обединиха партии, противопоставящи се на мерките за икономии и националистически сили. До вота се стигна след корупционен скандал, опетнил партията на Рахой.

„Новото испанско правителство е твърдо убедено, че проектът на европейската интеграция трябва да доведе преди всичко до установяване на едно пространство на прогрес и на споделено благосъстояние”, каза Санчес на първата си пресконференция като премиер.

Социалистът, който е силен проевропейски настроен политик, призова за “намаляване на неравенствата в съюза, от които пострадаха испанските и европейските граждани” по време на неотдавнашната икономическа криза, която засегна особено тежко части от Южна Европа.

Социалистическият премиер каза също, че ще постави диалога и разбирателството пред конфронтацията в момент, в който националистите си върнаха контрола върху каталунското управление и се зарекоха да продължат напред със стремежите към независимост на заможната област.

„Духът на новото правителство на Испания ще бъде винаги да поставя консенсуса пред напрежението във всяка една от областите на политиката в Испания и в международната политика”, каза Санчес.

Същевременно източник от Социалистическата партия каза, че бившият председател на Европейския парламент Жозеп Борел ще бъде назначен за министър на външните работи в кабинета на Санчес предаде AFP.

Борел, който е на 71 години, е приел предложението на Санчес. Той ще замени на поста Алфонсо Диас, който беше министър в консервативното правителство на Рахой.

Борел има дълга политическа кариера в Испания и Европа. Той бе държавен секретар на финансите, после министър на благоустройството при Фелипе Гонсалес. През 1988 г. оглави испанските социалисти, но година по-късно бе принуден да подаде оставка, защото бе опетнен от финансов скандал, в който бяха замесени двама негови бивши сътрудници от времето, когато беше държавен секретар на финансите. В периода 2004 г. – 2007 г. Борел бе председател на ЕП.

Борел е каталунец, роден в малко село в каталунските Пиренеи. Неотдавна той се обяви против движението за независимост на Каталуния. Миналата година в Барселона произнесе реч на митинг в подкрепа на запазване на единството на Испания.

По статията работи: Бойчо Попов
ИНВЕСТОР

Коментарите са затворени.