Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Нова рубрика: Млади, талантливи и успели българи в Испания – Горещо лично интервю с младата и талантлива адвокатка Цветелина Петрова

В тази рубрика ще ви запознаем с достойни млади и успели българи и българки от цяла Испания. Адвокати, експерти, архитекти, мениджъри, бизнесмени…Горещи интервюта. Как са стигнали до тук? Каква е формулата  на успехите им? Лично и искрено. Ще им дадем думата за да ги опознаем малко повече.

Първото ни  интервю е с една млада, талантлива и успешна адвокатка от Валенсия, младата дама Цветелина Петрова, която специално за читателите на SpainBg се съгласи да ни разкаже нещо повече за себе си и за работата си в една от най-реномираните юридически кантори във Валенсия.

Здрасти, Цветелина. Да се запознаем. Къде си родена? Кога? В кой град на България? Със семейството си ли живееш тук?

unnamedЗдравейте, родена съм в Хасково през 1987 г. и съм живяла там до 14 годишна. Баща ми е от Пловдив. Този град ми харесва и съм ходила много често там. Преди живеех със семейството ми в Хатива, а сега живея във Валенсия по близко до работата ми.

Защо именно във Валенсия? Защо ти харесва?

Майка ми и баща ми са тези, които избраха Валенсианската област, защото аз когато дойдох в Испания, те вече се бяха установили да живеят в Хатива. След това учих и завърших право във Валенсия и си намерих работа веднага тук и затова останах да живея във Валенсия. Харесва ми много, защото е голям град с много възможности, прекрасен климат и любезни хора.

От колко време си тук? Кое ти е любимото място във Валенсия?

Живея в Испания от 14 години. Имам много любими места във Валенсия. Харесва ми много новата част на Валенсия, Ла Сиудад де лас Сиенсиас и старата част на Валенсия също, Баррио дел Кармен, Кановас и много други.

Знаеше ли езика от преди това? Как го научи?

Не знаех езика от преди да дойда в Испания, защото в началотo само дойдохме за един месец на почивка и да видя родителите ми, но след това поради семейни причини аз и брат ми останахме да живеем за постоянно. Научих езика постепенно, благодарение на една учителка от института, която ме учеше на испански, когато моите съученици учеха Валенсияно. Аз също го изучавах самичка и го практикувах с приятели испанци.

Имаш ли приятели българи във Валенсия или повечето ти приятели са испанци?

Да, разбира се имам приятели българи във Валенсия, но моята група приятели са предимно испанци.

Как ти викат испанските ти приятели? Трудно ли им е да произнесат името ти?

Испанците ми казват Сеси, защото е по-лесно за тях. Много им е трудно да го произнесат, тъй като нямат в тяхната азбука буквата “Ц”. Даже ми се струва че е невъзможно да го произнесат. Спомням си, че учителите в Университета ми казваха Петрова.

kambanaria_260410

Какви са ти спомените от Бг., напуснала си страната доста малка, какво си спомняш и какво те дърпа назад? Какво ти  липсва от Бг? От колко време не си се прибирала в Бг.? Планираш ли за това лято да се прибереш в родния Хасково?

Бях много малка когато дойдох в Испания, така че спомените ми не са много, предимно са от детските ми години. Най – вече ми липсват близките ми които живеят в България, приятелите ми, българската кухня и хубавата природа, която имаме.

Не съм се връщала от 2 години. Когато ходих последно, заведох моя приятел  за да види и опознае страната ни. Това лято ще прекараме в България няколко седмици.

576515_418048111583293_807246424_n

В Испания или България искаш да продължи живота ти след време? Мислиш ли да се върнеш един ден в Бг за постоянно?

На този въпрос не зная какво да отговоря, защото на мен ми харесва да живея в момента. Не зная какво може да се случи в едно бъдеще и какво може да предпочета, но това което мога да ти кажа е, че за сега, имайки на предвид професията ми и това, че съм запозната най-вече с испанските закони, тук ми е мястото и разбира се Валенсия е перфектен град за живеене.

Кое испанско ястие ти е любимо? А българско?

Имам много любими испански ястия, тъй като кухнята им е много разнообразна: харесват ми например различните видове ориз, паея, фидеуа, пълнени патладжани, т.н..а от българската почти всичко. Oбожавам баница със сирене, кюфтета и кебапчета на жар, език с масло, таратор и още много от българските вкусотии, най вече тези които приготвя моята баба Лозка.

Имаш ли любимо място за почивка и разходка?

Да имам, тук в Испания, това място е Хавеа (Аликанте). To e превъзходно място с прекрасно море и е много приятно за почивка. Всеки уикенд когато мога и имам време ходя там.

Обичаш ли да пътуваш? Тази ваканция на къде?

Това което най-много ми харесва е да пътувам и то навсякъде.  Харесват ми много държавите с древни култури, много различни от нашата и испанската, предимно по-слабо развити страни, като Мароко и други. През тази ваканция ще съм в Майорка, Бълария и Италия или югоизточна Испания, не зная все още къде ще решим.

1234270_542773255777444_113405102_n

Какъв тип човек си? Какви са твоите морални цености, като човек и, като професионалист?

Ако трябва да се опиша накратко, като човек, и имайки на предвид че не обичам да се изтъквам и да правя характеристика на себе си, мога да кажа това което са ми казвали приятели и клиенти: че съм много сърдечна, лесно влизам в тяхната нужда, много комуникативна и, че въпреки възрастта ми аз им вдъхвам доверие.

Интересуваш ли се от политика?

Да разбира се, интересувам се от политика.  Притеснява ме това, че все по-малко ca политиците които защитават интересите на хората. Имам предвид някои от тях, които се интересуват само от удовлетворението на собствените си интереси.

Имаш ли хобита? Как прекарваш свободното си време, когато не си заета с консултации и дела?

Харесва ми много модата, да чета хубави книги и най-вече да правя пътешествия и опознавам различните видове култури.

Имаш приятел испанец. Много симпатична и щастлива двойка сте. Как се запознахте? Той посещавал ли е България? Харесва ли му там?

Да моят приятел е испанец. Запознахме се от съвместни приятели и преди две години го заведох в България и много му хареса.

10177417_852483884806378_5665604884713972609_n

Какво си завършила и колко време продължи обучението ти в университета?

Завърших право в Института във Валенсия през 2010 г. и след това завърших Магистърска степен по Право. Обучението ми по Право беше от 5 г. и след това още 2 год. Магистър, а сега ще се запиша да завърша Магистър по медиация.

Разкажи ни малко за професията, която си си избрала? Защо се ориентира точно, към адвокатската професия? Кое ти харесва в нея? Работиш ли точно това, което ти харесва? Сега си призната адвокатка сред колегията. Как стигна до тук? Това ли е което реално си желала да работиш?

Много ми харесва професията ми.  Oще от малка исках да стана адвокат, защото ми харесва контакта с клиентите и възможността да им помагам да разрешат проблемите си.

Да това е, което съм желала винаги, и знам, че имам още много път да извървя в постоянно обучение и добиване на все по голям професионален опит. За сега мога да кажа, че се чувствам професионално реализирана.

До тук стигнах с много труд, с помощта на Бог и възможностите които ти предлага Испания, като държава.

Как си намери работата в адвокатската кантора, където работиш в момента? Смяташ ли се за реализирана тук? Доволна ли си от работата си и живота си тук?

Чрез една колежка и приятелка рускиня, която работеше в същата кантора. Да, мога да кажа, че съм доволна от живота и работата си тук и се радвам, че мога да работя това, което ми харесва и най-вече пo професията ми.

Какви хора срещаш по време на твоята работа, като адвокат и с какви проблеми?

Моите клиенти са предимно българи, както физически лица така и фирми. Също така имам клиенти испанци и по-малък е броят на руснаците.

Предимно имат трудови проблеми, наказателни и семейни. От няколко време работя все повече по търговско право, откриване на фирми, покупко продажба на имоти в Испания и много други дейности свързани с тази материя.

Като чужденец по-трудно ли ти беше да започнеш работа в тази кантора? Трябва ли да се доказваш повече от останалите? Колко време ти отнема да се подготвиш за едно средно трудно дело? Постигаш го с много труд и подготовка или ти идва от вътре?

Не ми е било по-трудно и също така не е било необходимо да се доказвам повече от останалите. Истината е че, никога не съм се чувствала дискриминирана в Испания.

Всичко зависи от вида на делото и процедурата. за да се приготвя добре ми е нужна една седмица, но съм имала и дела, за които ми е било нужно повече време, в зависимост от вида на процедурата и други професионално зависими неща.

Правя делата с голямо желание, интерес и разбира се с много труд. Винаги е един плюс да ти идва от вътре.

Помагаш на много българи с безплатните консултации, които правиш, към някои от асоциациите включително и нашата ВаленсияБг. Така също ти изпращаме постоянно въпроси за консултации изпращани ни от българи нуждаещи се от юридически съвет. Защо го правиш и отделяш от личното си време да помагаш на хората с това? Не ти ли писва понякога? Имало е случаи да ти изпратим по няколко читателски правни въпроса на ден?

Давам безплатни консултации, отговарям на въпроси и пиша статии, защото ми харесва много да помагам на нашите сънародници. Освен това, така могат да ме опознаят повече хора, които в едно близко бъдеще могат да решат да ме потърсят, като клиенти.

11207324_10203661447571597_6884951860040013745_n (1)

Какви са плановете ти в личен и професионален план за напред?

Моите планове са да продължа да се обучавам, защото както знаете да си адвокат означава никога да не спреш да ce учиш. Най-вече бих искала да си отворя собствена кантора зa да защитавам интересите на българите и на всички които ме потърсят.

Всички, които идват при теб за помощ в кантората или на консултациите, които даваш в офисите на асоциациите са изключително впечатлени от твоето любезно отношение. Отзивите, които идват при нас от наши сънародници, които са те търсили за съвет и помощ са такива. Как го постигаш да си с всички спокойна и любезна?

Радвам се, че имат токова мнение за мен. Истината е, че такъв ми е xарактера, спокоен човек съм и ми харесва да правя и постъпвам по начина, по-който би ми харесало на мен да се държат другите с мен. Това е тайната, нищо повече.

Работиш в една престижнa адвокатскa канторa във Валенсия, намираща се в идеалния център на града. Разкажи ни нещо за кантората, за колегите ти, за собственика  на кантората, за делата, които водите..Какъв тип клиенти идват най-често? Притесняваш ли се в съдебната зала?

Какво да ти разкажа за кантората? Общо сме 6 адвоката, трима от тях са испанци и водят предимно испански клиенти, но също така знаят други езици, немски и италиански и имаме такива клиенти в кантората. След това имам колежка която е от Молдавия, и говори румънски и руски, и аз както казах рабoтя най вече с българи, испанци и руснаци. Доволна съм от взаимната работа и най-вече от постигналите резултати. Собственикът на кантората е Рафаел Борха Боска и е адвокат с почти 30 годишен опит в адвокатската сфера, специалист е и много интелигентен човек.

1509241_1378328729135090_2462287800048178172_n

Притесняваш ли се в съдебната зала?

Първата година да, защото всичко ти се струва ново и имаш страх да не объркаш нещо или да кажеш някоя глупост, но вече свикнах и сега съм по-покойна и не се притеснявам, както преди.

IMG_2443-1024x1024

Ако сега трябва да върнеш времето назад пак адвокатската професия ли щеше да избереш да практикуваш?

Да разбира се, сега и винаги.

Какво ще пожелаеш на българите, които в момента четат твоето интервю?

Пожелавам им от сърце, никога да не се отказват да преследват мечтите си. Да се борят за да имат по-добър живот и да му се радват. Да бъдат оптимисти, защото не е никак лесно да живееш извън страната си. Много ви благодаря за времето, което отделихте да прочетете статията и да ме опознаете повече, като човек.

Благодарим ти, Цветелина, за отделеното време и за искрените отговори. За нас от SpainBg беше удоволствие да си поговорим с теб, а вярвам, че и на нашите читатели им е било интересно и полезно да разберат, че винаги могат да разчитат на добра адвокатка, като теб за каквито и да е юридически проблеми и правни консултации.

Адвокат Цветелина Петрова

АДРЕС: УЛ. ХАТИВА, 1-С, 60ª, П. КОД 46002, ВАЛЕНСИЯ; ТЕЛЕФОНИ ЗА КОНТАКТ: 666 053 814 /96 394 44 84; Ел. поща: spetrova@icav.es; www.borjaabogados.com;

Разрешава се да се копира или препечата интервюто с посочване на координатите на адвокатката и източника Spainbg.com – Портал на българите в Испания!

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО!!! Експлозивно интервю с една от най-добрите финансови експертки във Валенсия и областта, собственичка на счетоводни кантори в Морайра, Аликанте и Валенсия младата и талантлива дама Галя Душева, която също ще разкаже на нашите читатели за формулата на успеха си. Как се справя със счетоводството на толкова фирми? Какво обича да прави през почивните дни?…

430582_352967061389504_1384987030_n

Коментарите са затворени.