Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Новаци помитат властта в Испания

Image_4785324_126Политическо цунами в Испания. Така медиите в Европа определиха резултатите от регионалните избори на Пиренеите. Причината е решителният пробив на антикорупционните сили, на недоволните срещу бюджетните икономии и огромната безработица.

Крайнолявата партия “Подемос” на младия университетски преподавател Пабло Иглесиас, когото мнозина сравняват с Алексис Ципрас в Гърция, занапред ще управлява Барселона. Формацията се класира втора в Мадрид, но и там може да вземе властта заедно със социалистите. В столицата управляващата Народна партия води, но позициите ѝ са силно разклатени и според наблюдатели няма да задържи кметството в ръцете си. Валенсия е друг голям град, в който управляващите изгубиха мнозинството си в общинския съвет.

Още една партия се намеси решително в политическия живот – центристката “Сиудаданос” (“Граждани”). Двете формации със замах разрушиха двуполюсния модел на управление, при който в продължение на 30 г. се редуваха Народната и Социалистическата партия.

Изборите са тежък удар за Народната партия на премиера Мариано Рахой, която губи 2,5 млн. гласа

в сравнение с изборите преди 4 г. заради политиката на съкращения и серията корупционни скандали. Това е най-тежката от 20 г. изборна загуба за десницата. Сега тя взе само 27% срещу 25% за социалистите, които губят 775 000 гласа в сравнение с 2011 г. “Подемос” и “Сиудаданос” излизат на 3-а и 4-а позиция, но дишат във врата на големите партии.

“Не би било правилно да тълкуваме това, което се случи, като революция, но би било грешка и ако останем безучастни пред категоричното послание за промяна, каквато предполагат резултатите”, пише в. “Ел Паис”. Според него изборите са “показателен завършек на политическите сътресения, които започнаха на европейските избори през 2014 г. /24 часа

Коментарите са затворени.