Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Мириам Гонсалес: Не мисля, че след 15 години с еврото Испания някога ще се върне към песетата

F10Въпросът с бъдещето на еврозоната отново набира популярност и докато хората, носещи отговорност как тя трябва да продължи да работи и съществува намерят най-правилния път за това, в  Испания правят противоречива равносметка и то 15 години след въвеждането на единната европейска валута.Някои испански икономисти са на мнение, че страната би имала по-добро бъдеще извън валутния съюз, докато мнозина смятат, че кризата не е свършила нито в Испания, нито в Европа. Всъщност в годините на кризата именно испанската нестабилност представляваше най-голяма заплаха за еврозоната.

Бяхме истински уплашени от това, че трябваше да кажем сбогом на любимата ни песета и да сменим цените на всички продукти,  спомня си Мириам Гонсалес, пиар специалист от Мадрид за началото на 2002-а. Тогава Испания започна да въвежда еврото, което известно време съжителстваше с песетата.


Много трудно беше да се научим да изчисляваме колко всъщност ще ни струва пазарът за деня. Може да се каже, че беше радикална промяна в живота ни, а ние се адаптирахме бавно. И между другото, когато става дума за големи суми, все още мислим в песети, 
допълни Гонсалес.

Най-големият ни проблем беше тоталното поскъпване във всички сектори в първите години на еврото, уточни Мириам, която е майка на три деца, родени след въвеждането на европейската валута.
И все пак господстваше убеждението, че трябва да направим тази голяма стъпка заради доброто на Испания и нашата икономика. Искахме да имаме същата валута като другите в Европа, да стигнем нивото на най-силните. И след 15 години с еврото не мисля, че е възможно някога да върнем песетата, тъй като еврото е нашето бъдеще и трябва да вярваме повече в него, категоричен е пиар специалистът.

Еврото помогна на туризма ни, но ни върза ръцете да решаваме сами проблемите си, 
посочи  Пабло Карбахоса, преподавател в мадридския университет Понтифисия Комиляс, в коментар за предимствата и недостатъците от въвеждането на еврото:
Предимствата са очевидни – да имаш една и съща валута със съседите и със солидни западни държави като Франция, Италия, Германия или Португалия е важно за икономиката.  Най-вече в туризма, който е важна част от БВП  и ключов сектор. Той е от печелившите от еврото, също и търговията, и потребителите, за които стана много по-лесно да сравняват цени.
 
През последните години наистина трябваше да се вярва много. Защото европейската валута преживя трудни времена.  И най-голям беше страхът около Испания, смятана за прекалено голяма, за да бъде спасена, припомни Карбахоса.
БНР

Коментарите са затворени.