Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Мариано Рахой прие връчения му мандат от крал Фелипе VI да състави правителство

Mariano-RajoyПремиер на Испания Мариано Рахой е приел връчения му от крал Фелипе VI мандат да състави правителство. Въпреки това, той все още не разполага с достатъчно подкрепа, за да потърси доверието на парламента.

Мариано Рахой – премиер на Испания:

„Кралят ме помоли да потърся подкрепа от парламента, за да съставя правителство. Обясних му, че към настоящия момент не разполагам с нужната подкрепа, но ще приема мандата и ще направя всичко необходимо.”

Консервативният политик допълни, че ще проведе разговори с други партии и ще се опита да ги обеди да подкрепят неговата Народна партия.

Много от партиите обаче заявиха, че няма да гласуват в ползва на Рахой. В момента той разполага с 137 места в парламента, а са му необходими 176, за да постигне мнозинство.

Педро Санчес – лидер на социалистите:

„Ние сме втора политическа сила в страната, но всъщност сме първата политическа сила на испанския народ. Те гласуваха на 26 юни за промени, като обявиха, че не желаят Мариано Рахой за премиер на страната ни. Ето защо, крал Фелипа VI трябва да разбере, че социалистическата партия няма да подкрепи неговото искане.”

Мариано Рахой управлява от 2011г. През декември 2015г. обаче, Народната партия остана без мнозинство. Най-голяма опозиционна партия – тази на Социалистите също не получи необходимата подкрепа. В парламента пък влезнаха две нови партии: партията срещу строгите икономии „Унидос Подемос” и либералната „Куидаданос”. След като не бе съставено ново правителство се стигна до нови избори през юни. Според мнозина анализатори обаче е напълно възможно да се повтори ситуацията и Испания да остане без правителство още дълго време.

http://www.tvevropa.com/

Коментарите са затворени.