Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Мариано Рахой отново не успя да събере нужните гласове за ново правителство

Снимка: архив Ройтерс

 

 0000223802-article3

Испанските законодатели отхвърлиха втори мандат на действащия министър-председател Мариано Рахой в сряда, удължавайки политическата безизходица в страната и повишавайки възможността за нови парламентарни избори – третите за последните 12 месеца, съобщаваThe Wall Street Journal.

Лидерът на консерваторите представи кандидатурата си пред парламента, след като предварително успя да си гарантира 170 вота – най-високия брой след месеци преговори с конкурентните партии. Но след повече от 9 часа дебати той не успя да спечели нови поддръжници и 6 гласа не му достигнаха, за да получи нужното мнозинство. Резултатът беше 170 гласа „за“ и 180 „против“.

Рахой сега се изправя пред втори вот в петък, когато ще се нуждае от повече гласове в своя подкрепа, отколкото срещу себе си. Очакванията са той отново да се провали, тъй като лидерите на опозиционните партии заявиха, че ще продължават да гласуват с „против“ вместо с „въздържал се“, което би му позволило да управлява миноритарно правителство.

Испания е без пълноправно правителство вече над 8 месеца, след като избирателите гласуваха за фрагментиран парламент и на първите избори през декември, и на вторите шест месеца по-късно. Четирите основни партии в страната, никоя от която не е близо до мнозинство в парламента, не могат да се договорят помежду си за управляваща коалиция.

Безизходицата започва да взима своите жертви във възстановяването на Испания от рецесията. Някои лица и компании, несигурни за икономическите и фискални политики на следващото правителство, ограничават покупките си и отлагат или отменят планирани инвестиции.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова
Инвестор

Коментарите са затворени.