Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Маргарита Попова към нашенците в Испания: Знам, че мислите за България

h_20150413_8047438С Дунавско хоро и песента “Високи сини планини” българската общност в Малага посрещна на връх Великден вицепрезидента Маргарита Попова, съобщиха от пресцентъра на Президентството.Няколкото хиляди наши сънародници, живеещи и работещи в испанския град са създали 4 асоциации и първото в Андалусия българско неделно училище – “Родина”. За 3 години дейност в него вече над 50 българчета учат роден език, история, география на България.

“Далече от близки и родина, решихме да се посветим на нещо ценно и преносимо във времето. Направихме училище, защото без знание сме загубени”, каза в обръщението си директорът на училището Гълъбина Първанова.

“Събрали сме се да отпразнуваме Възкресение по необикновен начин. Само хора като вас, далече от България, могат да си дадат сметка какво е да сме заедно на Великден. Знам, че много мислите за България, много работите да не се загубят традициите ни”, каза в приветствието си към сънародниците ни Маргарита Попова.

Вицепрезидентът изрази специални благодарности на директора на Културния дом в Малага, Мигел Руеда, който е предоставил помещение за училището и работи активно с българските организации.

Сънародниците ни поставиха пред Маргарита Попова и представителя на Държавната агенция за българите в чужбина, който бе в делегацията на българския вицепрезидент, редица въпроси, свързани с пенсионните им права, двойното гражданство, финансовото подпомагане от българската държава на българските училища зад граница.

Председателят на асоциация “Малага-България”, към която е неделното училище, Петранка Костадинова, получи Почетния знак на Държавната агенция. /БЛИЦ

Коментарите са затворени.