Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Малко вероятно е предсрочните избори в Испания да произведат стабилно правителство

thumb296x233Испанците ще гласуват на нови избори на 26 юни, но е малко вероятно резултатите от тях да доведат до работещи парламент и правителство. Социологически проучвания вещаят изравнени проценти между основните политически сили, а анализатори коментират, че е по-добре лидерите на партиите да се разберат помежду си още преди вота.

Ще се промени ли политическата картина в Испания след новите избори на 26 юни? Всяка страна в процеса вероятно ще даде различен отговор на този въпрос, но анализатори очакват резултатите от гласуването да бъдат сходни на тези от последните избори на 20 декември. Крайнолявата партия „Подемос”, противник на всякакви мерки за икономии, губи подкрепа, показват данни от нови социологически сондажи, което отново ще рефлектира във фрагментиран парламент. Избирателите ще дават своите гласове за 10 партии. „Подемос” ще вземе 17.7% срещу 20.6 на сто на изборите през декември, докато Народната партия на действащия премиер Мариано Рахой може да разчита на 27.4% от гласовете срещу 28.7% на предишния вот. Той ще й донесе победата, но отново ще се окаже крайно недостатъчно за мнозинство в парламента. Социалистите ще бъдат втори с 21.6%, а центристкото либерално движение „Суидаданос” ще стане четвърта сила с 15.6% – единственото леко увеличение в сравнение с предишния му резултат от 13.93 на сто. Тези резултати означават, че най-малко три партии трябва да се договорят за коалиция и да формират стабилно правителство, което да бъде подкрепено от парламента.

Нарцисо Мичавиля – директор на социологическа агенция:

Испанците ще гласуват по сходен начин като на изборите миналия декември. Но въпреки това ролята на политическите играчи ще бъде коренно различна, защото те няма да имат трета възможност. Със сигурност през лятото ще имаме правителство.

Основната разлика между двата вота ще бъде броят на въздържалите се и колебаещите се избиратели. Докато проучване през януари ги определяше на 24.5%, то сега те са се увеличили до 27.4%.

Ана – инженер:

Не знам какво ще се промени, хората ще гласуват горе-долу по същия начин като на миналите избори, но политиците трябва да постигнат съгласие, да вземат важни решения, за да сложат край на кризата.

Междувременно ако „Подемос” се споразумее за съюз с бившите комунисти от „Обединена левица”, новата формация ще изпревари Социалистическата партия и ще стане втора лява сила в парламента, сочат проучванията.

http://www.ekipnews.com/

Коментарите са затворени.