Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Лихвите по ипотеките в Испания са сред най-ниските в еврозоната

1370942140_mortgage_balancingСамо допреди няколко години испанските банки нямаха интерес да отпускат ипотеки, както беше ясно от високите им лихви, коментира Spanish Property Insight.

Сега обаче кредиторите предлагат едни от най-ниските лихви в еврозоната на платежоспособните си клиенти. Фиксираната лихва по техните ипотечни кредити е на ниво от 2,05%, а през август холандската банка ING стартира нов вид ипотека, при който диференциалът е само 0,99% над Euribor.

В резултат на тези силно конкурентни условия на испанските ипотеки Испания сега се превръща в една от най-евтините страни за кредит в еврозоната, разкрива El Mundo. Използвайки данни на Европейската централна банка (ЕЦБ) El Mundo показва, че средният лихвен процент на кредитите в еврозоната е 2,22%, а средният такъв в Испания сега е 2,12%, което е по-малко от Франция (2,15%), Португалия (2,26%) и Италия (2,48%). Германия е малко по-напред обаче с лихвен процент от 2%.

По-евтиното кредитиране е от голяма полза за купувачите на жилища, които се нуждаят от финанси, но някои вече започват да предупреждават, че има рискове от ипотечна ценова война. Както Bankinter, така и Banco Sabadell изразиха подобни опасения през последните няколко седмици.

Лихвените проценти са необичайно ниски в момента и ще се повишат в бъдеще, което ще окаже натиск върху някои кредитополучатели в бъдеще. Кредиторите междувременно започват да предлагат губещи ипотеки, които Banco Sabadell описва като „неустойчиви“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова / Инвестор.бг

Коментарите са затворени.