Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Лидерът на испанските “Сиудаданос” предложи съюз с консерваторите и социалистите

zx450y250_2675731source-reutersЛидерът на новата партия “Сиудаданос” (“Гражданите”) Алберт Ривера предложи на консервативната Народна партия и социалистите да направят общ пакт за създаването на стабилно правителство,съобщи в. “Ел Паис”.

Ривера призова трите партии да създадат маса за преговори, на която да се споразумеят за пътна карта за стимулиране на реформите, нужни на Испания. Той заяви, че изключва лявата “Подемос” (“Ние можем”) от идеята, защото “те искат да разкъсат Испания, прегазвайки конституцията”.

“Няма да седна на маса, която може да разкъса Испания”, заяви Ривера.

Той има предвид мнението на “Подемос”, че трябва да се направи национален рефередум дали автономната област Каталуня да остане в рамките на Испания. Всички останали големи партии са твърдо против това.

В същото време лидерът на Народната партия, която получи най-много гласове на изборите – Мариано Рахой се среща днес с лидера на Испанската социалистическа работническа партия (Partido Socialista Obrero Español – PSOE) – Педро Санчес, за да обсъдят създаването на коалиция. И двамата вече заявиха, че не биха съставили “широка” коалиция, припомня електронното издание The Local.

Партията на Рахой спечели 123 от всички 350 места в парламента, губейки мнозинството си. Социалистите спечелиха 90, “Подемос” – 69, а “Сиудаданос” – 40.

Преди изборите Рахой заяви, че партията, която получи най-много гласове, е длъжна да опита да състави кабинет, за да гарантира стабилността на Испания, която се възстановява от сериозна икономическа криза.

Новият парламент започва работа на 13 януари. Крал Фелипе VI ще реши кога да посочи кандидат за премиер, тъй като за това няма законов срок. Ако в рамките на два месеца след това никой не получи достатъчна подкрепа от парламента, се провеждат нови избори. / Дневник.бг

Коментарите са затворени.