Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Лидерът на испанската “Подемос” Пабло Иглесиас е сравняван с Фидел Кастро

pablo-iglesias-efe-236-годишният Иглесиас е университетски преподавател, завършил е право и политически науки в Мадрид. Бил е политически коментатор на няколко телевизии, опит, който обяснява голямото му красноречие на митингите.

Също като СИРИЗА неговата партия Подемос (Ние можем) е кризисно явление. Тя бе създадена през януари 2014 г., а само няколко месеца по-късно на европейските избори през май стана четвърта политическа сила в страната и трета в Мадрид и вкара в Европарламента 5-има депутати, сред които и лидера си. Новата формация бързо успя да обедини около себе си гласовете на “възмутените” – онези, които не могат да се примирят с огромната безработица в страната, докато бонусите на банките, виновни за финансовата криза, остават непокътнати, а заплатите на политическите и бизнеселитите растат в същата прогресия, в която обикновените хора обедняват.

“Посветих много време да изучавам функционирането на демокрацията и световната геополитика. Убеден съм, че когато ти самият не правиш политика, други я правят вместо теб в твой ущърб, ограбвайки правата ти и парите ти. Точно това се случва днес в Испания и Европа. Откраднаха ни и малкото демокрация, която имахме, а с това и силата да я защитаваме. Политиките, които нашите правителства водят в полза на мандата на тройката кредитори (ЕС, МВФ и Европейската централна банка), имат като основна цел да осигурят печалбите на банките, големите компании и спекулантите. Но Испания не може повече да бъде рай за корумпираните. Тази Европа, която служи на банките, върви ръка за ръка с тази Испания, където политическата каста използва обществото, за да се обогатява”, прокламира Иглесиас. Младият испански политик обича да повтаря, че изходът от кризата не е в редуването на власт на леви и десни идеологии, а на създаване на народни движения, които се борят с привилегированите елити. Затова той отказва да бъде асоцииран с левите радикали в други страни и твърди, че “Подемос” не е испанската СИРИЗА. Въпреки това сходствата в реториката им са много големи.

За голяма част от испанците Иглесиас е символ на промяната, какъвто е Ципрас за гърците. Привържениците му го наричат Дон Кихот на борбата срещу затягането на коланите. Той им обещава край на бюджетните икономии, нови работни места, вдигане на минималната заплата, национализация на спасените с държавни пари банки, намаляване на възрастта за пенсия на 60 г. и завиране на днешните корумпирани политици в миша дупка. Друга част обаче са на мнение, че лидерът на “Подемос”

ще превърне Испания в европейската Венецуела

Наричат го луд, екстремист, сравняват го ту с Хитлер, ту с Фидел Кастро. “Имам чувството, че слушам Фидел Кастро по време на кубинската революция през 1959 г.”, казва пред АФП бизнесменът Леополдо Фернандес-Пухялс и така резюмира мнението на много други свои събратя, които се страхуват от програмата за национализации и за преструктуриране на дълга, предлагана от “Подемос”.

Веднага след евроизборите от миналата година обаче се случиха две знаменателни неща – лидерът на социалистите Алфредо Перес Рубалкаба подаде оставка, а крал Хуан Карлос абдикира в полза на младия си енергичен син – събития, които мнозина анализатори определиха като “ефекта “Подемос”.

Пабло Иглесиас Турион, както е пълното му име, е роден на 17 октомври 1978 г. в народното предградие на Мадрид Вайекас. Кръстен е на основателя на Испанската социалистическа работническа партия Пабло Иглесиас, почитан от неговите родители социалисти. Майка му е синдикален адвокат, а баща му – инспектор по труда и бивш учител по история. Дядото на Пабло Мануел Иглесиас

е осъден на смърт по времето на Франко,

но присъдата срещу него не е изпълнена, тъй като доказателствата се оказват скалъпени. “Семейството ни се бори за работническата класа още от XIX в.”, казва майката на лидера на “Подемос”. Независимо от името, което носи, Пабло не е роднина на певеца Хулио Иглесиас.

Запален по латиноамериканските освободителни движения, Иглесиас споделя убежденията си с приятелката си Таня Санчес, депутатка в областния парламент на Мадрид от еколого-комунистическата партия Обединена левица – Зелени. Двамата са заедно от 3 г., но всеки продължава да живее в собственото си жилище.

Като малък политикът расте в провинцията и е запален по романите на Жул Верн и Емилио Салгари. Родителите му се разделят, когато е 13-годишен, и майка му се мести в Мадрид. Година по-късно Пабло става член на Съюза на младите комунисти на Испания.

Освен дипломите по право и политически науки от престижния мадридския университет “Комплутенсе” испанецът има тапия и от European Graduate School в Швейцария, където учи философия на медиите, политология, кино и психоанализа. Магистърската му теза е върху политическия анализ на киното. Френският в. “Монд” разкри, че в края на 2014 г. той е публикувал изследване, озаглавено “Да спечелиш или да умреш: политическите уроци в “Игра на тронове”. В него с текстове участват и други активисти на “Подемос”. Книгата е политически анализ на популярната филмова поредица, приложен върху испанския социо-икономически контекст, както и разсъждения върху властта. Впрочем Иглесиас често използвакултови фрази от филма, за да коментира актуалните проблеми и това дори се е превърнало в нещо като негов езиков тик, пише френското издание. Докторската теза на Иглесиас пък е посветена на гражданското неподчинение.

В края на януари пък в мрежата бе пуснато видео, в което речта на Иглесиас от последния му грандиозен митинг, събрал над 200 000 души на площад “Пуерта дел сол” след изборната победа на СИРИЗА в Гърция, бе миксиран с мелодията на известната песен на Д-р Дре Still D.R.E.

Резултатът на СИРИЗА в Гърция безспорно наля вода във воденицата на “Подемос” в момент, когато според анализатори в нея

са се появили противоречия и противоборства

Двете сродни партии се чувстват призвани да донесат промяната в Европа, която според тях идва от Юга. A Иглесиас се надява да повтори успеха на Ципрас първо на регионалните избори през май, а после и на парламентарните през есента. В сондажите “Подемос” вече е втора политическа сила, като отстъпва само с 4% на управляващата десница.

Но паралелите със СИРИЗА могат да изиграят и лоша шега на “Подемос”. Всичко зависи от това дали Ципрас ще успее да намери компромис, без да разочарова масите, издигнали го до върха. Защото неговите неуспехи биха могли да ударят по “Подемос”. Другата опасност, която наблюдателите виждат, е, че независимо от бавните темпове икономиката на Испания дава признаци на оздравяване, заслугата за които е на сегашната власт. Най-големият капан обаче са обвиненията срещу един от заместниците на Иглесиас – Хуан Карлос Монедеро, в отклоняване от данъци и забогатяване, докато е бил съветник на правителството на Венецуела, Боливия, Еквадор и Никарагуа. В момента Монедеро опитва да се разбере с данъчните, но дори само съмненията за наредности могат бързо да сринат доверието в партията, чието основно кредо е борбата с корупцията във властта.

http://www.24chasa.bg/

Коментарите са затворени.