Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Краткосрочните договори крепят заетостта в Испания

zx450y250_2662792source-reutersИспания увеличи работните си места с над 1 млн., докато излизаше от дълбоката рецесия през 2013 г. Това е един от козовете на премиера Мариано Рахой преди местните избори този месец.

Но възстановяването има висока цена – все повече испанци работят с краткосрочни договори, ниски заплати и ограничени социални помощи. Рахой може да загуби собственото си работно място заради това, отбелязва в. “Уолстрийт джърнъл”.

Министерството на труда заяви в сряда, че броят на безработните е намалял с 27 071 души до 4.15 млн. миналия месец. В същото време испанците са подписани 1.47 млн. срочни трудови договори и само 132 867 стандартни.

Срочните трудови договори в Испания могат да продължат до три години, но средното им времетраене е два месеца. На тях разчита 26% от трудовата сила – най-високият дял в Европа след този на Полша.

В същото време по-малко от три седмици преди изборите Народната партия на Рахой има малко предимство преди социалистите и изгряващата партия “Сиудаданос” (“Гражданите”). Другата нова политическа сила  – “Подемос”, също не е много далеч зад тях.

Преди четири години Рахой яхна недоволството на гласоподавалите от рецесията и свали от власти социалистическото правителство. Месеци след това той наложи непопулярни ограничения на бюджета и реформа на пазара на труда. Работодателите получиха повече правомощия при преговорите за заплатите и намалиха обезщетенията. Разходите за заплати намаляха.

Според бизнеслидерите и икономистите това е направило компаниите по-конкурентоспособни. Критиците твърдят, че тези мерки с нищо не са помогнали на пазара на труда, в който и предишното поколение млади работници е трябвало да се примирява със срочни договори, а по-възрастните служители са имали стабилни и по-добре платени позиции.

Според последните статистки за средната заплата, които са от 2013 г., тя е паднал с 2.9% до 15 433 евро годишно. В същото време заплащането на постоянните служители се е повишило с 0.2% до 24 333 евро. Оттогава насам срочните договори, типични за сезонните работници, се прилагат и при наемането на медици, учители и други държавни служители.

По време на първия предизборен дебат в понеделник,на който Рахой не се яви, лидерите на двете нови партии – “Подемос” и “Сиудаданос”, заявиха, че ще отменят реформите му. Социалистите твърдят, че ще ги заменят със закон, обсъден с бизнеса и профсъюзите.

http://www.dnevnik.bg/

Коментарите са затворени.